Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Tradiții în pandemie

  Au adaptat obiceiul „Capra” la pandemie. O ceată de colindători din localitatea Hârbovăț, raionul Anenii Noi, păstrează cu sfințenie tradiția, în ajunul sărbătorilor de iarnă. Și pentru că suntem în an pandemic, urătorii au adaptat textul jocului la restricțiile Covid. Echipa noastră de filmare a fost invitată în sat, unde a filmat jocul Caprei, și a realizat un reportaj. Urmăriți-l în continuare.

  Potrivit scenariului, ciobanul și-a adus „Capra”, care este personalul principal al jocului, la târg, pentru ca să o vândă. Și dacă în alți ani, cumpărătorii erau interesați ca animalul să fie bun de lapte, anul acesta „Capra”, obligatoriu, trebuia să fie și vaccinată împotriva Covid.

  “Bună ziua măi țărane, dar capra asta a ta e de vânzare? – De vânzare, de vânzare coniță..-Și cât ceri pe dânsa? – 2500. Da ce mă rog e așa de scumpă? –Coniță, capra asta nu e ca toate caprele. Înainte de a ne porni i-am făcut un test rapid, nu a bolit de Covid, are și poliță și plus la asta dă zece litri de lapte la mulsoare.”

  Până aici a fost totul bine și frumos, doar că așa – zisa „cucoană” mai vroia ca… capra… să și joace. Deși e vaccinată și a făcut testul la Covid, numai a început să joace și…. animalul își pierde cunoștința. O țigancă a descântat “Capra„ și i-a salvat viața.

  “- Ca Maica Domnului din cer și mi-a dat, tfiu-tfiu-tfiu! – Hai căpriță sai în sus, sprintenă ca tine nu-s, norocel de tine avem, că tu joci noi câștigăm!”

  „Capra” și-a revenit… și alături de ceata de urători a colindat gazda și i-a urat la mulți ani.

  “Bună seara tuturor, bună seara gazdelor, cu căprița am venit și vă spunem bun găsit! Ța-ța-ța căpriță ța, numai zăhărel ți-oi da, ța-ța-ța căprița ța, numai zăhărel ți-oi da!”

  Gazdele speră mult că, anul viitor vom scăpa de pandemie, iar colindele vor conține și alte texte, fără sintagma Covid. Rolurile din jocul “Capra„ au fost interpretate de copiii actori ai Teatrului de Păpuși “Ștrengărel.

  Ludmila Seretinean, conducător al Teatrului „Ștrengărel” cu titlu „Model”

  “De fiecare dată, în fiecare an, acest obicei este reînoit conform timpului, actualizat, anul acesta despre Covid, anul trecut despre anul care a fost și tot așa.”

  Jocul „Caprei” este un obicei străvechi care face parte din tradițiile de iarnă. În trecut, capra era considerată animalul care alungă spiritele rele și aduce noroc în noul an.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021