Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Tradiții de Sfântul Ilie

  Astăzi creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Proroc Ilie, considerat ocrotitorul recoltelor și aducător de ploi. În această zi oamenii trebuie să guste neapărat din recolta fructelor și legumelor. Vedeți în reportajul de urmează tradiția pe care o respectă enoriașii de Sfântul Ilie.

  Svetlana Turcu, Reporter Accent TV

  „Potrivit tradiției, astăzi de Sfântul Ilie, oamenii trebuie să aibă pe masă fructe și legume, și desigur un pahar de vin bun. Cel mai important este să nu lipsească din meniu castraveții, care se mănâncă cu miere”

  De Sfântul IIie, în biserici se oficiază slujbe și se sfințesc fructe și legume, care sunt servite, ulterior, acasă. Astăzi, după liturghie, Parohul Vitalii Șincari de la Biserica “Sfântul Gheorghe” din Capitală, a respectat cu sfințenie tradiția.

  Vitalii Șincari, cleric, Biserica “Sfântul Gheorghe”

  “Este sezonul castraveților, merelor, apare prima miere și cu un pahar de vin gustos moldovenesc, savurăm din aceste bunătăți. Este tradiția de a înmuia castraveții în miere, să savurăm din aceste bunătăți și să mulțumim Domnului.”

  Parohul ne-a spus că Sfântul mare Proroc Ilie, este considerat ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi.

  Vitalii Șincari, cleric, Biserica „Sfântul Gheorghe”

  “Acest proroc a luptat pentru popor, l-a iubit și a vrut ca acest popor să păstreze speranța, dragostea și să nu-l trădeze pe Dumnezeu.”

  Potrivit tradiției, în dimineața zilei de Sfîntul Ilie, se culeg plante de leac, în special Busuioc, care se pun la uscat în cămări. În Moldova sunt circa 10 mii de persoane care poartă numele Ilie.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021