Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ALEGEREA EDITORILOR

  Totalurile sesiunii parlamentare de primăvară-vară, 2020

  (Comentariul postului de televiziune ACCENT TV)

  Deși au plecat în vacanță deputații în orice moment pot reveni pentru a participa la o ședință specială. După cum a spus premierul Ion Chicu săptămâna trecută, guvernul pregătește noi modificări la legea bugetului de stat. Opoziția deasemenea își pune, speranțele în desfășurarea unei sesiuni speciale. La sfârșitul sesiunii de primăvară-vară, facțiunile de opoziție nu au reușit să demită guvernul și planifică acum să prezinte o nouă moțiune de cenzură împotriva actualului Executiv. Ce amprente a mai lăsat sesiunea „primăvara-vară-2020” a Parlamentului RM vă invităm să lecturați din reportajul Accent TV.

  Sesiunea parlamentului de primăvară-vară s-a încheiat pe o notă puternică – atât la propriu, cât și figurat. Conform scenariului opoziției parlamentare, demisia guvernului urma să devină o coardă politică puternică la sfârșitul sesiunii. Însă nu fost să fie, și asta fiindcă numărul de voturi au fost insuficiente. Opoziția și-a desemnat eșecul politic cu scandaluri, blocând tribuna principală și chiar s-a confruntat cu ofițerii Serviciului Pază de Stat în ultima zi a sesiunii.

  Chiar și așa acesta nici pe departe nu a fost primul eșec al facțiunilor de opoziție în încercarea de a demite guvernul lui Ion Chicu. În martie, partidele de dreapta și, în special, PAS-ul lui Maia Sandu, au încercat în mod activ să convingă Partidul Democrat să creeze o coaliție de centru-dreapta și să formeze așa-numitul guvern pro-european.

  „Recent, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus eforturi considerabile pentru a ajunge la un acord cu PDM privind crearea unei singure platforme. Am discutat semnarea unei declarații privind ireversibilitatea vectorului integrării europene, condamnarea intenției de federalizare a țării și începutul procedurii de demisie a guvernului ”.

  Cu toate acestea, democrații au preferat o coaliție cu Partidul Socialiștilor în detrimentul alianței cu Maia Sandu și Andrei Năstase. Pe 16 martie, PSRM și PDM au semnat un acord privind crearea unei coaliții de guvernare numită „Platforma social-democrată„ Pentru Moldova ”.

  „Astăzi asistăm la un eveniment istoric. După câteva runde de negocieri, Partidul Democrat și Partidul Socialiștilot au ajuns la un consens pentru a semna un acord de coaliție întru crearea unei majorități parlamentare”, a menționat președintele parlamentului, Zinaida Greceanîi.

  „Partidul Democrat a decis să semneze acest acord în acest moment dificil, în plină pandemie, și să ia parte la procesul de guvernare. Nu ne este frică de dificultăți. Împreună vom face față nu numai crizei actuale, ci și altor probleme”, a subliniat președintele PDM, Pavel Filip.

  În timpul existenței coaliției socialiștilor și democraților, opoziția s-a pregătit în mod repetat pentru răzbunare. Fracțiunile de opoziție au încercat să ademenească PDM de partea lor și în luna mai, când starea de urgență s-a încheiat în țară, iar opoziția a ridicat din nou problema demisiei guvernului Chicu. Și la sfârșitul lunii iulie, când a fost inițiată o moțiune de cenzură dar PAS și Platforma DA nu au dorit să voteze cu partidele „Pro Moldova” și „Sor” deoarece acest lucru le-ar putea deteriora imaginea politică în ajunul alegerilor prezidențiale. Cu toate acestea, flirtul cu democrații nu a împiedicat opoziția parlamentară să distrugă simultan fracțiunea PDM, să ademenească și să-i mituiască pe unii deputați ai fracțiunii. Sezonul traseismului politic din sesiunea de primăvară-vară 2020 a fost deschis în februarie, când șase parlamentari, conduși de Andrian Candu, au anunțat retragerea lor din Partidul Democrat și facțiunea sa parlamentară și crearea unui grup politic separat.

  „Astăzi lucrurile merg într-o direcție greșită. Nici măcar conducerea partidului nu poate da un răspuns clar unde se află PDM – la putere sau în opoziție. Părăsim echipa Partidului Democrat. Suntem gata să lucrăm în continuare cu cei care sunt pregătiți să continue o politică transparentă”, a conchis, liderul grupului „PRO Moldova”, Andrian Candu.

  Dacă la începutul sesiunii de primăvară-vară în parlament erau 6 dezertori, atunci la sfârșitul sezonului parlamentar aceștia au ajuns deja la 17. Aproape toți traseiștii politici proveneau din fracțiunea PDM și s-au alăturat în mare parte grupului parlamentar condus de Andrian Candu. Drept urmare, până la sfârșitul sesiunii de primăvară-vară, soldul puterii în parlament s-a schimbat semnificativ. Dacă după alegerile parlamentare, PDM forma a doua cea mai mare facțiune, care era formată din 30 de deputați, până la sfârșitul sesiunii de primăvară-vară 2020, doar 13 parlamentari au rămas în fracțiunea Partidului Democrat. În grupul format de Andrian Candu, numărul acestora a crescut de la 6 la 14.

  În ceea ce privește activitatea legislativă a parlamentului în timpul ședinței încheiate, în perioada de raportare, parlamentul a stabilit data alegerilor prezidențiale, care vor avea loc pe 1 noiembrie, în ultima lectură, a adoptat un proiect scandalos asupra ONG-urilor și în primă lectură nu mai puțin scandaloase modificări ale Codului electoral. Însă cea mai mare parte a activității legislative a aleșilor poporului în timpul sesiunii de primăvară-vară a fost concentrată pe sprijinirea populației și a mediului de afaceri pe timp de criză pandemică și a depăși consecințele acesteia. Astfel, s-au aprobat plăți suplimentare pentru lucrătorii medicali și funcționarii publici implicați în combaterea pandemiei; s-a majorat mărimea împrumuturilor, dobânda care va fi subvenționată de către stat; numărul de beneficiari ai Programului de subvenționare a dobânzii a fost extins din contul admiterii la acesta a companiilor care au luat împrumuturi de la instituții de credit nebancare; Accesul cetățenilor la programul de credit ipotecar guvernamental „Prima Casă” a fost extins, iar prima tranșă a participanților la program a fost redusă de la 10% la 5% din prețul de achiziție al locuințelor, precum și o serie de alte măsuri pentru sprijinirea populației și afacerilor. Următoarea sesiune a organului legislativ va începe în septembrie, dar este posibil ca în perioada vacanței deputații să fie nevoiți să revină la muncă — pentru a participa la ședințe speciale.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020