Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Tot mai puțini copii

  Numărul copiilor care se nasc în țară este în continuă descreștere. Conform Biroului Național de Statistică, în anul 2020, s-au născut cu aproape 2000 de copii mai puțin decât în 2019, iar această tendință se atestă deja de mai bine de trei zeci de ani. Populația îmbătrânește, iar potențialul de reproducere al acesteia este total epuizat, spun experții.
  Olga Găgăuz, demograf:

  «Cauza principală a numărului mic de nașteri, este scăderea generală a numărului populației. Populație mai puțină, respectiv nașteri mai puține. Prognoza noastră menționează că numărul de nașteri poate să se micșoreze până la 16 mii de nașteri pe an până în 2040. Populația RM este îmbătrânită, respectiv numărul de decese, va fi în continuare mai mare decât numărul de nașteri, a doua cauză foarte importantă este migrația tinerilor. A treia cauză ar fi amânarea căsătoriilor spre o vârstă mai matură sau pentru vremuri mai bune».

  Acestă situație alarmantă este cauzată de factori economici și sociali, de migrația populației, dar și de noile standarde și valori ale societății. O altă cauză este infertilitatea care atinge cote îngrijorătoare în rândul tinerilor.
  Rodica Cravcenco, reporter Accent TV:

  ”Și la nivel mondial incidența infertilității în țările industrializate a crescut de la 7-8%, cât era în 1960, la rate de 20-35%, cât este în zilele noastre. Creșterea infertilității a devenit o prioritate primară pentru Organizația Mondială a Sănătății, fiind o problemă de sănătate publică„

  Medicii atenționează că un control preventiv ar putea exclude problemele legate de sănătatea reproductivă.
  Ălina Bejan vicedirector pe probleme obstetrical-ginecologice, Spitalul clinic municipal „Gheorghe Paladi”

  «Unul din factorii care stă la baza scăderii natalității, este infertilitatea. Foarte multe. Foarte multe cupluri se confruntă cu această problemă de sănătate. Evident că stilul de viață și în context social se lasă o amprentă foarte mare asupra sănătății reproductive. Tinerii trebuie să conștientizeze că aceasta este o problemă, și să se adreseze la timp pentru un control ginecologic».

  Tinerii sunt de părere că în zilele noastre, este greu să iei decizia de a aduce pe lume un copil. În primul rând, oamenii trebuie să aibă un loc stabil de muncă, fapt ce le-ar asigura un venit. Un alt factor important este nesiguranța în partenerul ales.

  « O problemă ar fi că mulți tineri sunt egoiști și sunt de părere că un copil necesită mulți bani, multe cheltuieli».

  «Este destul de scump, salariile sunt foarte mici, destul de costisitor, inclusiv serviciile medicale, e destul de costisitor. Sunt foarte multe cupluri care în genere renunță la copii pentru că vor să trăiască pentru ei, pentru carieră, foarte multe femei țin la carieră și mai puțin la viața familială».

  «Cred că nu au timp fiindcă sunt ocupați cu munca, studiile».

  «Bineînțeles că situația financiară contează foarte mult, faptul că nu dețin o locuință tot este un factor important, tinerii care nu au o casă spun că e un risc mare să faci copii. Ei gândesc că mai întîi trebuie să se pună pe picioare și abia atunci se vor gândi la copii. Fiecare are motivele sale, dar mai este și situația politică instabilă din țară, iar copiii sunt pentru totdeauna de aceasta ei nu riscă»

  «Mentalitatea mai degrabă, vor să-și trăiască viața. – Dar dumneavoastră aveți copii? Da. – Credeți că el va dori să procreeze? Încerc să-l educ de pe acum în spiritul acesta».

  Iar unii tineri consideră copiii sensul vieții și spun că nu înțeleg tendințele și moda modernă.

  «Probabil îi afectează altceva, mentalitatea, sau situația financiară sau altceva, dar la urma urmei, totul este trecător, și o astfel de minune te ajută».

  «Cel puțin încă unul, să aibă și o surioară»

  «Noi avem un copil de opt ani, și la început cu soțul ne gândeam că nu mai dorim copii, nuștiu care a fost motivul, probabil situația din țară, situația financiară a tinerelor familii, un loc de trai instabil dar a trecut un pic și iată îl așteptăm pe al doilea, și dacă va fi totul bine îl vom face și pe al treilea».

  Din cauza îndoielilor, multe cupluri nu se hotărăsc să dea viață unui copil. Iar când se hotărăsc, deja nu mai pot. Natalia și soțul său de mai mulți ani încearcă să conceapă un copil iar până la etapa actuală, încercările nu au dat rezultate. Femeia însă este optimistă.

  Natalia Mușat:

  «Eu am toată încrederea, mai ales că medicina a evoluat atât de mult, medici buni avem, va fi rezultat. – De cât timp încercați? – De doi ani de încercări dar suntem optimiști. Eu îmi doresc foarte mult și sunt gata de orice ca să am un copil pentru că ei sunt sensul vieții, de altfel pentru ce trăim? Pentru ce evoluăm? Tot ce fac, tot ce am vreau să transmit mai departe, vreau urmași».

  Sunt însă și cazuri cu un final fericit cum este cel al familiei Ciutac. După șase ani de așteptări, astăzi părinții se bucură de cei doi băieței. Mai mult, cuplul spune că în urma procedurii de inseminare, mai au ”la rece„ trei embrioni, și în curând vor aduce pe lume încă un copil, își doresc mult o fetiță.

  Anastasia Ciutac, mama gemenilor:

  «Am fost binecuvântați de bunul Dumnezeu, avem o fericire la pătrat, după șase ani de așteptare, am devenit părinți de gemeni. Noi am devenit părinți prin procedura de fertilizare, dacă mulți ascund această informație, noi spunem ferm că da, datorită acestui fapt, noi am devenit părinți».

  Igor Ciutac, tatăl gemenilor:

  «Suntem foarte fericiți că avem așa o bucurie, doi băieți ca aurul, bob de aur Dumitrel și acolo Victoraș, da? Ajutorii tatei, sunt foarte bravo, se implică».

  În ultimii ani, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova dar și președintele țării din acea perioadă, Igor Dodon, au venit cu o serie de inițiative pentru a spori creșterea natalității în țara noastră. La propunerea socialiștilor, în anul 2021, mărimea indemnizației unice la nașterea copilului spre exemplu, a crescut cu 1160 de lei și constituie 9459 de lei. De asemenea, a fost majorată indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani, persoanelor neasigurate de la 640 de lei la 740 de lei.

  În acest sens, guvernul Chicu a planificat mijloace financiare în sumă de 52 milioane lei. Proiectul mai prevede și majorarea indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină de la 320 la 370 de lei».

  În acest scop, pentru anul 2021, au fost prevăzute 2,4 milioane de lei.

  Rodica Cravcenco, reporter Accent TV:

  „Se pare că a devenit un trend care vine de peste granita să nu procreezi. Patruzeci la sută din femeile din Japonia spre exemplu declară că nu intenționează să facă copii. În Danemarca, lipsa de bebeluși a făcut politicienii să închidă creșele și chiar școlile din anumite zone. În Canada, rata mică de natalitate e un megatrend de peste 40 de ani. Și totuși, o populație stabilă sau în creștere este cheia funcțiilor societății dar și a existenței vieții pe pământ. Noile tendințe sunt oare în favoarea sau în detrimentul umanității?»

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020