Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Tot mai mulți moldoveni renunță la creșterea animalelor în gospodărie

  Basarabenii cresc din ce în ce mai puține animale pe lângă casă. Hrana scumpă și munca depusă îi determină pe mulți să renunțe la ele și, mai nou, să cumpere carne, lapte sau ouă din magazine sau din piețe.

  Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în primele nouă luni ale anului, numărul animalelor crescute în gospodăriile țărănești a scăzut cu aproape 10 la sută față de aceeași perioadă a lui 2021.

  Numărul porcilor crescuți în gospodăriile țărănești din Republica Moldova s-a redus cu aproape cinci la sută, al vacilor – cu șase procente, al ovinelor – cu peste trei la sută.

  În prezent, o bună parte a locuitorilor de la sate cresc în curte câteva păsări sau un porc, pe care le sacrifică de sărbători.

  „Nu prea putem ţine pentru că pensia e puţină şi în general e greu de tot acum la noi în Moldova. Mai tare ne temem de război să nu vină peste noi şi oleacă, cum a zis şi femeia ceea, de sărăcie. Ne întreţinem cu pensia, cu două mii şi o sută de lei, asta e întreţinerea noastră şi poate ne-ar mai da acum nişte compensaţii, dar în rest nu am nimic. Am două păsări şi doi câini care mă păzesc. Toţi spun că copiii trebuie să te ajute. Dar dacă copiii tot au copii, cine să te ajute? În orice caz eu nu mai ţin deja, dar aşa ţine lumea. – Dumneavoastră le paşteţi doar? – Da. Mă duc cu ziua, îmi dă 150 de lei pe zi şi dăm bătaie”.

  Lidia Pisarenco, din satul Cimişeni, raionul Criuleni, are 70 de ani. Spune că, pe vremuri, curtea-i era plină de animale. Acum nu-i ajung nici puteri, nici bani ca să aibă grijă de acestea.

  Lidia Pisarenco, locuitoare, Cimişeni: „Am patru găini şi doi cocoşi şi atât. – Dar înainte cum era? – Înainte ţineam porci câte doi, trei pe an, păsări multe ţineam şi tăiam. Înainte era înainte”.

  Şi reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că, în ultimii ani, gospodăriile de la sate devin tot mai sărace în animale. Motivele sunt îmbătrânirea populaţiei şi costurile mari de întreţinere a acestora.

  Valentin Roșca, şef Direcţie, MAIA: „Animalele în gospodăriile casnice sunt întreţinute la iniţiativa gospodarilor şi pe contul propriu pentru consum propriu al gospodăriilor casnice. Motivele sunt diverse. Activitatea de creştere a animalelor devine din ce în ce mai neatractivă, îmbătrânirea populaţiei”.

  Între timp, şi producţia animalieră în întreprinderile agricole a scăzut – cu peste 2 la sută faţă de anul trecut.

  Click to comment

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Facebook

  Noutăţi

  În Republica Moldova, un sfert (25,3%) din populație fumează activ, inclusiv 43,5% bărbați și 5,6% femei. Anual, în țara noastră în jur de 5600...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Moldovenii au o datorie de 493,378 milioane de lei către compania Moldovagaz. Potrivit SA „Moldovagaz” din suma totală, 211,146 milioane lei revin consumatorilor noncasnici,...

  ECONOMIE

  Facturile pentru luna octombrie la curent şi gaz le-au dat fiori reci consumatorilor din Republica Moldova. Asta chiar dacă au făcut economie, mai ales...

  Noutăţi

  De miercuri, 9 noiembrie, un autocar cu 72 de pasageri (supraetajat), care aparține companiei de transporturi „Miloș-Tur”, și care circula pe itinerarul Chișinău-Paris, este...

  Copyright © 2021