Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Tone de produse expirate

  Aproape patru mii de tone de produse alimentare neconforme au fost retrase din magazine și restaurante. În luna ianuarie, inspectorii ANSA au efectuat mai multe controale la instituțiile vizate pentru a verifica calitatea produselor. Verificările au fost efectuate în peste 200 de unități de alimentație publică și comerț din întreaga țară.

  Potrivit reprezentanților ANSA, cele mai frecvente încălcări depistate în timpul controalelor sunt termenul de valabilitate expirat al produselor, condițiile de igienizare nesatisfăcătoare, lipsa controlului medical, dar și condițiile de păstrare necorespunzătoare.

  Sergiu Sîrghi, șef secție ANSA

  “Avem, mai ales în zonele rurale, de exemplu, un magazin mic, unde avem un singur frigider și ne străduim să-l împărțim în trei sau patru părți, aici avem un pește, aici avem o plăcintă înghețată, în centru avem o înghețată congelată, iată chestia aceasta, iată asta se numește nerespectarea vecinătății, și e destul ca un produs să intre în stadiu de neconformitate, că acest proces se răsfrânge și asupra celorlalte produse.”

  Cea mai mare cantitate de produse neconforme retrase din magazine și restaurante sunt cele din carne, peste de 200 de kilograme, dar și cele din pește, circa 100 kilograme. 200 de litri de băuturi nealcoolice și 100 kilograme de produse de patiserie, de asemenea, au fost scoase din circuitul alimentar pentru că erau expirate sau nu erau păstrate corespunzător. În lista alimentelor retrase de pe rafturi ca fiind neconforme mai sunt produse din lapte, băuturi alcoolice, legume și fructe.

  Sergiu Sîrghi, șef secție ANSA

  „Mulți agenți economici, care nu sunt de bună credință, își mai permit de a prelungi termenul de garanție sau de valabilitate a unui produs care are o durată de până la 72 de ore, schimbând voluntar acest termen de valabilitate, mai ales produsele care conțin produse vegetale sau animale, sunt destul de periculoase și pot provoca toxiinfecții alimentare.”

  Unele produse care au fost retrase din circuitul alimentar sunt reciclate la firme specializate, iar altele sunt folosite ca hrană pentru animale. În urma controalelor efectuate de ANSA, în luna ianuarie, peste 100 de unități de comerț și alimentație publică s-au ales cu procese verbale, iar valoarea amenzilor se ridică la circa 700 de mii de lei.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021