Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Toate drumurile duc la Moscova

  Anunțarea stării de „alertă” în sectorul energetic și declarațiile cu privire la „scenariile alternative” de achiziționare a gazelor naturale sunt atât un eșec în negocierile cu Gazprom, cât și un rateu al politicii energetice a actualei guvernări. Opinia fost exprimată, pentru postul nostru de televiziune de către expertul economic, fost consilier prezidențial pe probleme economice, Elena Gorelova.

  Elena Gorelova, economist, fost consilier prezidențial pe probleme economice

  «Cred că putem vorbi despre eșecul politicii energetice, deoarece acesta este un sector strategic. Toată lumea știa foarte bine că contractul cu Gazprom se încheie la sfârșitul lunii septembrie. Aceast lucru se întâmplă anual. Guvernele anterioare începeau negocierile cu partea rusă încă din vară sau chiar primăvară. Din păcate, acest guvern nu a purtat astfel de negocieri, președintele a lăsat această problemă deoparte, insistând că aceste discuții vizează doar cele două companii comerciale – Moldovagaz și Gazprom, ceea ce este total greșit».

  Potrivit Elenei Gorelova, guvernul este pe deplin responsabil de criza gazelor naturale, deoarece guvernul deține 35% din acțiunile SA Moldovagaz.

  Elena Gorelova, economist, fost consilier prezidențial pe probleme economice

  «Iată de ce era nevoie ca aceste negocieri să înceapă încă din vară, iar în timpul vizitei domnului Kozak guvernarea trebuia să întreprindă pași concreți, să anunțe că este gata să înceapă negocierile și să formeze un grup de lucru care s-ar ocupa de rezolvarea acestei probleme».

  Fostul consilier prezidențial a punctat încă o greșeală comisă de actuala guvernare.

  Elena Gorelova, economist, fost consilier prezidențial pe probleme economice

  «O altă greșeală a actualei guvernări este dorința acesteia de a rezolva problemele printr-o modalitate nouă. În sectoare strategice cum este cel energetic, discuțile cu un partener atât de important, trebuie purtate corect, conștientizând importanța aceste probleme pentru întreaga țară ».

  Gorelova este convinsă că toate discuțiile autorităților cu privire la căutarea unor căi alternative de aprovizionare a țării cu gaze – nu sunt decât vorbe. Mai mult, majoritatea țărilor UE cumpără gaze din Rusia. Potrivit lui Gorelova, într-o asemnea situație, ceea ce ar trebui să facă Sandu este să plece la Moscova, în regim de urgență.

  Elena Gorelova, economist, fost consilier prezidențial pe probleme economice

  «Cred că, Maia Sandu ar trebui să plece la Moscova, cu o agendă extinsă, în deosebi, în domeniul economic. În prezent ar fi binevenită declarația că subiectele au fost identificate. Și că, Moldova este gata să negocieze soluțiile la problemele punctate. Negocieri care ar trebui purtate în cadrul unei vizite de lucru a Maiei Sandu la Moscova. Acest lucru ar fi unul bun. Acesta ar fi un impuls politic pentru a rezolva corect problemele aprovizionării cu gaze.

  Amintim că vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale Andrei Spînu a anunțat introducerea stării de alertă în sectorul energetic din Moldova. Potrivit acestuia, negocierile cu Gazprom continuă, iar țara nu va rămâne fără gaz.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021