Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ALEGEREA EDITORILOR

  Țîrdea: ONG-urile din Moldova care sunt finanțate de Fundația Soros primesc cei mai mulți bani în perioade electorale

  Între anii 2009-2018, Fundația Soros a alocat pentru unele mass-media din Moldova un buget de peste 5,1 milioane de dolari. Informația este prezentată în lucrarea ”Societatea civilă a Republicii Moldova: Sponsori. ONG-crație. Războaie culturale”, al cărui autor este deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea.

  Cele mai mari sume pentru programul media sunt alocate în anii electorali și preelectorali. Astfel, de la un buget de aproape 551 de mii de lei în 2009, suma este aproape dublată în anul viitor și crește până la peste 853 de mii de dolari.

  ”De ce? Pentru că sunt alegeri parlamentare. PCRM-ul încă mai era puternic și trebuia oprit”, susține autorul.

  În 2011, anul în care în țară au avut loc alegerile locale generale, bugetul alocat de Soros unor instituții media se ridică la aproape 846 de mii de dolari.

  Anul următor, finanțarea mass-media de către Soros scade până la 360 de mii de dolari. În anii 2013-2016, sumele anuale variază între 257 de mii și 305 mii de dolari. În anul 2014, când în țară au avut loc alegerile parlamentare Soros a alocat proiectelor media 361 de mii de dolari.

  ”În 2014 suma scade la alegerile parlamentare, probabil că se știa deja că unele partide vor fi exclude, altele vor fi marginalizate, iar al treilea partid, pe care nu vreau să-l numesc, va face jocul partidelor oligarhice”, declară autorul.

  În 2017, presa finanțată de Soros primește un buget de aproape 578 de mii de dolari. Suma alocată de Fundația Soros pentru unele instituții de presă din Republica Moldova crește din nou în anul ce urmează, un an preelectoral, și se ridică la aproape 695 de mii de dolari.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  Facebook.com

  POLITICA

  Este pentru prima dată în istoria R.Moldova, când un ex-președinte este arestat, iar pretextul este unul inventat. Declarația a fost făcută de către deputatul...

  POLITICA

  Bogdan Țîrdea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova: ”Această guvernare are bani pentru ai săi, cei dragi, dar pentru oameni – nu! Această guvernare nu...

  POLITICA

  Republica Moldova are nevoie de un guvernator al BNM care nu slujește oligarhilor și corporațiilor internaționale, ci poporului acestei țări, a declarat deputatul PSRM,...

  POLITICA

  Președintele raionului Cahul, Marcel Cenușă, a fost reținut și cercetat penal pentru că a cerut ajutorul statului în gestionarea crizei refugiaților. Declarația a fost...

  Copyright © 2021