Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Testează-te la HIV, gratuit!

  În perioada 15 octombrie-30 noiembrie toți doritorii de a se testa la HIV, pot obține, în premieră, un test expres gratuit. Acțiunea face parte din cadrul campaniei națioanale “Just test – Află care este statutul tău HIV!” lansată de Asociația Obștească “Inițiativa Pozitivă”. Scopul campaniei este de a promova testarea populației la HIV în condițiile în care în ultimii doi ani, din cauza pandemiei, această problemă a rămas în umbră.

  Specialiștii din Sănătate explică că noua procedură inovativă de autotestare la HIV, care este una gratuită, este o premieră pentru țara noastră. Așa se face că, orice persoană care vrea să se testeze la HIV poate merge la orice filială a unei rețele de farmacii din țară, și poate să beneficieze de un test expres gratuit, dar și o broșură informativă, unde sunt indicați toți pașii pe care trebuie să-i facă pacientul.

  Iurie Climașevschi, coordonator Program Național HIV/SIDA

  «Este un test foarte simplu. El colectează, singur, saliva care este pe gingiile din cavitatea bucală, se face o mică frecțiune, se pune într-o soluție, și în timp de 15-20 min rezultatul este gata.”

  În broșura, care însoțește testul, sunt indicate și adresele în care pacientul se poate adresa pentru consultații și ulterior tratament, în cazul în care, testul este unul pozitiv. Totodată, persoanele care doresc să facă acest test la domiciliu, pot solicita livrare acasă de la farmacie, care la fel, se va realiza gratuit.

  Ruslan Poverga, director general, Asociația Obștească “Inițiativa pozitivă”

  „Din acest an, toate persoanele HIV pozitive, sunt asigurate de stat, adică oamenii beneficiază de tratament gratuit sută la sută. Ceea ce înseamnă că, moldovenii care suferă de această maladie, vor avea acces gratuit la tratament și vor ajunge la bătrânețe.”

  Scopul acestei campanii este de a promova testarea populației la HIV, întrucât în ultimii doi ani, din cauza pandemiei, țara noastră a făcut pași înapoi în această direcție.

  Svetlana Plămădeală, manager de țară UNAIDS

  “Astfel în anul 2020 în Republica Moldova s-a cunoscut o descreștere a testării și respectiv a înrolării în tratament cu 30 la sută. Aceasta înseamnă că HIV va fi depistat tardiv, fie nu va fi depistat deloc.”

  Potrivit statisticii, anual în țara noastră circa 300 de persoane mor din cauza infectării cu HIV în stadiu SIDA. Specialiștii atenționează că astfel de cazuri pot fi prevenite, dacă boala este stopată la timp, în fază incipientă. De aceea, medicii spun că este foarte importantă testarea la timp a populației.

  Iurie Climașevschi, coordonator Program Național HIV/SIDA

  „Pacientul HIV nu prezintă niciun simptom, atâta timp cât el nu este stadiu SIDA, pacientul infectat cu HIV, este aboslut sănătos și nu prezintă niciun simptom, și unica cale de diagnosticare este efectuarea testului.”

  Potrivit statisticii, în prezent în țara noastră sunt circa zece mii de persoane HIV pozitive.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021