Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Tehnologiile viitorului la Chișinău

  Autoritățile municipale au lansat etapa a doua a proiectului-pilot privind taxarea electronică în transportul public municipal în parteneriat cu VISA și ViktoriaBank. Acestea susțin că serviciul ar urma să fie implementat în 57 de unități de transport din Chișinău, după finalizarea proiectului-pilot. Sistemul permite efectuarea plăților contactless în transportul public din Republica Moldova.

  Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, susține că municipalitatea urmărește ca în următoarele șase luni, cel puțin 30% din populație să utilizeze taxarea electronică în transportul public. Astăzi, serviciul a fost implementat în cinci unități de transport din orașul Chișinău.

  Ion Ceban, primar general al Chișinăului

  „Este un proiect bun și necesar pentru municipalitate. În pofida faptului că avem astăzi multe programe pe care trebuie sa le administrăm, ceea ce ține de tortuare, gropi și alte probleme, noi progresam și pe partea tehnologiei. Urmează să adaptăm aceste soluții și să vedem cum ele funcționează. Dar astăzi sunt tehnologii destul de avansate. Pentru cei care erau sceptici, avem astăzi 15% din achitare făcute electronic în proiectul precedent și această cifră crește. Ținta noastră e ca timp de 6 luni sa obținem 30% din achitări electronice.

  În cadrul proiectului-pilot, au fost introduse două tehnologii pentru facilitarea plăților și comoditatea cetățenilor: plata clasică fără contact prin validatoare, cum este practicat în orașele mari din întreaga lume, și prin intermediul Tap to Phone – o nouă tehnologie ce permite achitarea călătoriei cu un card contactless sau cu propriul smartphone.

  Bogdan Pleșuvescu, director VictoriaBank

  Ele permit un mai mare confort al pasagerilor pentru o călătorie cu autobuzul sau troleibuzul și doi la mână, o mai mare predictibilitate în gestionarea traseelor și gestionarea timpului de așteptare pentru autobuze sau mijloace de transport care clienții îl vor alege

  Există trei forme de aplicare: card, aplicație și gatgeturi care permit achitările electronice. Noul sistem de taxare le vine ca o mănușă nu doar pasagerilor, el este salutat și de către taxatori dar și șoferii de troleibuz.

  Cred că pasagerii vor fi cei mai mulțumiți de acest sistem, fiincă nu va fi îmbulzeală, nu vor aștepta taxatorii. Mergem înainte

  Eu cred că va fi bine, e interesant să lucrăm cu aparatele pentru că e mai bine pentru omul care are cartelă, mai bine va fi pentru ei. Pentru noi e un pic mai greu dimineață, dar sper că va fi bine

  Noul sistem este mai ușor pentru călători fiindcă vor achita cu cardul bancar, este o singură operațiune, prin intermediul telefonului cu programa instalată

  Autoritățile municipale au lansat proiectul pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public municipal, la data de 16 martie. Proiectul va fi implementat pe o perioadă de probă de 6 luni. Tot atunci angajaţii Regiei Transport Electric Chișinău și ai Parcului Urban de Autobuze au fost instruiți pentru folosirea echipamentelor.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020