Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Tehnologii de ultimă generație

  La Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din capitală a fost inaugurată o sală nouă dotată cu aparataj medical de ultimă generaţie. Tot astăzi în sala nouă a fost efectuată și prima operație. Datorită aparatajului performant medicii pot reduce de cinci ori timpul efectuării unei intervenții chirurgicale pe creier. Detalii, urmăriți în reportaj.

  Un motiv de bucurie atât pentru pacienți cât și pentru lucrătorii medicali de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. Sala nouă poate primi deja pacienții.

  Noua sală este dotată cu un neuronavigator cerebral și spinal, aparat de radiologie mobil 3D cu braț, microscop de operație, aparat de anestezie. Totodată găsim aici și un sistem de ventilare performant, instalarea căruia va contribui la excluderea pătrunderii infecţiilor şi contaminării în zona de operaţii, precum şi menținerea aerului curat.

  Ion Preguza, șef Secția Neurochirurgie

  ”Avem totul instalat pe tavan, iată un sistem foarte complex. Sistemul de ventilație și toate echipamentele sunt montate pe tavan. Podeaua este liberă, după cum puteți vedea. Este convenabil nu numai pentru pacienți, ci și pentru medici. Este foarte confortabil în comparație cu cum era înainte, când existau fire peste tot care trebuie călcate”

  Grigore Zapuhlîh, director, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie

  ”Acest lucru ne oferă posibilitatea de a lucra cu precizie, de a lucra rapid, de a nu ne grăbi, dar de a lucra cu încredere. Și să ducă la faptul că perioada de reabilitare după toate operațiile să dureze cât mai scurt posibil”

  Sala de operație integrată a reușit să primească astăzi și primul pacient. Bărbatul suferea de epilepsie și dureri de cap severe, care nu-i permiteau să trăiască liniștit. Medicii au găsit focarul infecției și au decis în unanimitate să îl elimine. Datorită microscopului operator, mai mult de 6 monitoare și, desigur, profesionalismului medicilor, operația a durat în loc de 5 ore, doar 60 de minute și s-a soldat cu succes.

  Grigore Zapuhlîh, director, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie

  ”A fost operat, cavernomul a fost îndepărtat. Pacientul s-a trezit deja, vorbește deja și mișcă ambele brațe și picioare”

  În sala de operaţii mai este instalat un sistem video care permite transmiterea în direct a intervenţiilor chirurgicale în sala de curs, oferind astfel studenţilor şi rezidenţilor posibilitatea să însuşească mai bine metodele şi tehnicile specifice ale diverselor patologii, la fel, și să comunice online cu colegii din alte state.

  ”Totul este filmat și înregistrat și poate fi prezentat online oriunde. Deci, în orice moment putem arăta studenților Universității de Medicină întregul proces al operației”

  Renovarea sălii a fost realizată graţie suportului logistic al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale și cu ajutorul Proiectului Investițional din fondul de dezvoltare a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Lucrările au costat aproximativ 7 milioane de lei, suma acordată de CNAM pentru finanțarea acestui proiect fiind de aproximativ 3 000 000 lei.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020