Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Teatru cu acte în regulă

  Vești bune pentru amatorii de teatru din țara. Un nou teatru a apărut pe scena artistică din Capitală. Un grup de tineri entuziaști au pus pe roate proiectul „Totem„, iar recent actorii s-au mutat la casă nouă. Sala a trecut printr-un proces de renovare, și zilele trecute și-a deschis larg ușile pentru spectatori. Detalii în reportajul Ilonei Vedrașco.

  O sală mică, lumini slabe, decorațiuni care par să se odihnească după premieră. Păstrarea atmosferei de lampă a fost criteriul principal, atunci când trupa Totem a pornit în căutarea unei noi „case„. Având un spațiu propriu, teatrul Totem poatre fi considerat o unitate artistică cu drepturi depline.

  Daniel Muntean, director artistic al teatrului «TOTEM»

  «Am găsit aici mai multe lucruri din cazinouri și cel mai probabil în 2000 în această sală se afla un cazinou. Pereții erau de altă culoare, o lună ne-a luat să le vopsim, am făcut-o din banii proprii».

  Noua sală are capacitatea de 50 de locuri pentru spectatori și o scenă de mici dimensiuni. Un flux constant, dar mic de spectatori, fără investiții suplimentare, este cea mai dificilă provocare pentru un teatru de cameră, recunoaște directorul artistic Totem. Prin urmare, tinerii artiști se implică personal în menținerea sălii și din cont propriu își cumpără costume. Paradoxal sau nu însă anume acest fapt le oferă simțul libertății și individualității.

  Daniel Muntean, director artisitic al teatrului «TOTEM»

  «Tindem să creăm un altfel de teatru, să fim unici în felul nostru. Așa încât să nu fim un teatru în plus. Am renovat totul, singuri».

  Teatrul tinerilor este unicul de acest fel, deoarece în scenă își fac loc atât actori cu acte în regulă, cât și simpli amatori.

  Liusea Tretiakova, actrița teatrului «ТОТЕМ»

  «Nu am jucat în niciun teatru, n-am fost actriță. Am făcut cursuri specializate pentru că mi-am dorit să ajung în scenă. În octombrie anul trecut, m-am apropiat de băieți din trupă după ce au jucat piesa „Faust„ și am spus: Chiar vreau să fiu cu voi, pot face orice, chiar să spăl podeaua, dar vreau să învăț să fiu actriță».

  Iar deja în acest sezon artistic, Liusea Tretiakova va apărea în fața spectatorilor, având rolul principal în piesa „Tovarășul Harms”, semnată de scriitorul și dramaturgul rus, Daniel Harms.

  Daniel Muntean, director artistic al teatrului «TOTEM»

  «Acum avem ocazia să ieșim în scenă în fiecare săptămână. Iată de ce trebuie să punem în scenă noi piese pentru a atrage publicul».

  Trupa de teatru este gata de noi provocări și se declară pregătită pentru a-și uimi publicul. Actorii au pregătit pentru acest sezon trei premiere. Una dintre care a fost realizată în colaborare cu regizorul Teatrului Dramatic Rus „Anton Cehov„, Dmitri Koev.

  Dmitri Koev, regizor, teatrul „A. Cehov„

  «Le-am propus băieților să punem în scenă o operă lui Eugen Ionesco. Acest format nu corespunde teatrului Cehov, aici însă este un teatru al absurdului. Au o trupă tânără, gata să experimenteze. Iată de ce am decis să ne unim forțele. Planificăm premiera pentru luna octombrie, va fi o un proiect al teatrului Cehov și trupei „Totem” bazat pe opera „Lecția” de Eugen Ionesco.».

  Mâine și weekendul viitor publicul se va putea delecta cu tragicomedia „Tovarășul Harms”, joia viitoare în scenă va fi pus spectacolul solo „Visul Natașei”, pe 24 septembrie va fi jucat „Doppelgangher”. Iar la sfârșitul lunii, pe 25 și 26 septembrie va fi pusă în scenă piesa „Faust”.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021