Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Teatrele își vor redeschide ușile

  După trei luni de pauză, teatrele din țara noastră își redeschid din nou, ușile. Potrivit recentei decizii a CSE, începând cu data de 2 mai, cei setoși de cultură, frumos şi creație se vor putea delecta cu spectacole de teatru, balet sau operă. Ce ne-au pregătit actorii din capitală pentru sezonul de post-carantină, dar și ce restricții ne așteaptă a aflat colega noastră, Ilona Vedrașco.

  Teatrele din întreaga țară își reiau activitatea. Asta înseamnă că visele, planurile și intențiile trupelor artistice vor putea fi realizate. Spectacolele care așa și n-au fost montate și cele proaspăt regizate vor bucura ochii moldovenilor dornici de cultură.

  Alexandr Petrov, directorul TDST „S Ulițî Roz”

  «E și timpul, demult este timpul. O societate fără cultură este o societate moartă. Cultura ar trebui să alimenteze întotdeauna sufletele poporului nostru».

  Pe unii actori n-a putut să-i împiedice nici carantina. Timp în care la ușile teatrelor era pus lacătul, trupa „S uliţî roz” a continuat să activeze. Ce-i drept în regim online. În cele trei luni de repaos, actorii au participat la două festivaluri internaționale.

  Alexandr Șișkin, maestru în arte, Republica Moldova

  «Vorbim acum despre Festivalul Vladimir „Teritoriul Unității – Online”. Este un festival internațional, care s-a desfășurat în regim online. Am jucat spectacolul „Frizerul din provincie”, pusă în scenă de regretatul Iurie Harmelin, care are ca bază piesa semnată de minunatul nostru prieten, regizorul georgian, Nugzar Lordkipanidze. Laureat al unuia dintre primele festivaluri online, desfășurat la un nivel atât de înalt. Participarea în cadrul acestuia este o bifă în plus în cariera mea».

  Actorii spun că această experiență i-a ajutat să-și lărgească orizonturile și să se mențină în formă.

  Alexandr Petrov, directorul TDST „S Ulițî Roz”

  «Totodată am pus pe roate un proiect unic în țara noastră
  „Online.Teatr.md”. Am semnat chiar un contract cu o companie de plăți de stat și vom lucra și pe această platformă. Aceasta este o altă platformă în care oamenii pot urmări atât spectacolele noastre mai vechi, cât și spectacolele premieră. Chiar și pe timp de carantină, oamenii vor putea privi spectacole, pe internet».

  Conform ultimelor decizii CSE, teatrele vor activa cu participarea spectatorilor la 30% din capacitate. Spectatorii care vor avea o temperatură mai ridicată de 37 de grade și vor manifesta simptome de boli respiratorii, nu vor avea acces în săli. Totodată, vizitatorii vor fi obligați să poarte măști de protecție și să respecte distanța fizică de cel puțin 1,5 metri.

  Alexandr Petrov, directorul TDST „S Ulițî Roz”

  «Cel mai probabil, pe 2 mai vom juca piesa „Vasile Terchin” – un spectacol care va fi dedicat zilei de 9 mai. Și în luna mai intenționăm să deschidem un teatru de vară».

  Amintim că, toate teatrele din țară își vor deschide ușile chiar în ziua de Paști, duminică la data de 2 mai.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020