Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Târgul de toamnă al mierii

  Mai bine de 40 de apicultori din toate țările lumii și-au dat întâlnire în scuarul Catedralei, din capitală, unde are loc tradiționalul târg de toamnă a mierii. La tarabe a fost expusă o gamă variată de produse apicole începând de la miere până la polen, propolis și produse cosmetice. Târgul a început astăzi și va dura până la data de 19 septembrie. Evenimentul are drept scop susținerea producătorilor locali.

  Lidia Pohomea este apicultor cu experiență. Femeia a venit în capitală din satul Onești, raionul Edineț, acolo unde îngrijește 100 de familii de albini. Nu este pentru prima dată când ea participă la Târgul Mierii.

  Lidia Pohomea apicultor s. Onești, r. Edineț

  «Sunt cumpărători, mierea se vinde bine. Câțiva ani în urmă, numărul vizitatorilor la astfel de târguri era mult mai mic. Iar în ultimii ani, sunt tot mai mulți doritori de a-și cumpăra un borcan cu miere. Mierea întărește sistemul imunitar, motiv pentru care este la mare căutare».

  În acest an, la eveniment au participat peste 40 de producători autohtoni. Apicultorii au venit în fața participanților la Târg cu o gamă vastă de produse, de cea mai înaltă calitate.

  Ion Maxim, оrganizator

  «Oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze, toți cei care participă la acest târg sunt producători locali. Pentru a putea participa la târg, producătorii trebuie să îndeplinească un șir de condiții: mierea trebuie să fie ambalată, să aibă eticheta corespunzătoare, producătorii trebuie să prezinte și documentul corespunzător din partea Agenției Naționale pentru siguranța alimentelor».

  Prețul la tarabe variază de la 25 la 330 de lei iar vânzătorii nu duc lipsă de cumpărători. Apicultorii spun că, în ultimii ani, numărul iubitorilor de miere a crescut simțitor.

  «În acest an, mierea este un pic mai ieftină. Nu s-a schimbat prețul doar la mierea de salcâm, în rest e mai ieftin. În acest an, recolta a fost una bogată, din acest motiv și prețurile sunt mai mici. Anul a fost mai ploios, anul trecut nu a fost ploaie, respectiv nu am avut prea multă miere, respectiv prețurile au fost mai mari».

  «Cel mai jos preț este la mierea de floarea-soarelui, de 25 de lei. 30 de lei cost mierea de flori. Iar mierea polifloră este 80 de lei pentru un litru. Prețul variază în funcție de cantitate – de la 80 la 330 de lei».

  Cumpărătorii, la rândul lor, sunt bucuroști că au ocazia de a procura marfa direct de la producător.

  «Sunt prețuri de la producător, poate un pic mai mari, dar sunt sigur că este miere direct de la apicultor».

  «Prețuri acceptabile. Am întrebat atât de propolis, cât și de polen. Sunt foarte multe feluri de miere. Tehnologia în baza căreia se produce crema din miere, este foarte interesantă».

  «Prețuri sunt bune. Noi am cumpărat miere de salcâm, am luat pentru toată familia. Am luat miere pentru noi, iar acum o să mă uit și pentru un cadou».

  Evenimentul este organizat de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova în perioada 17-19 septembrie 2021, între orele 9:00 și 18:00.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021