Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Talibanii au anunțat grațierea tuturor oficialilor guvernamentali

  Talibanii au anunțat o grațiere generală pentru toți oficialii guvernamentali afgani, îndemnându-i să revină la lucru cu „toată încrederea”, relatează BBC.

  Фото: AP Photo/Zabi Karimi

  „O amnistie generală a fost declarată pentru toți… așa că ar trebui să vă începeți rutina cu toată încrederea”, se arată într-un comunicat al talibanilor citat de AFP.

  Acest anunț vine după mai multe zile în care cei care au lucrat pentru Guvern și organizații sprijinite de Occident – precum translatori ai trupelor americane – s-au temut de repercusiuni.

  Talibanii sunt recunoscuţi pentru modul brutal de a pedepsi şi au fost acuzaţi de comiterea de crime de război, învinuiri pe care le-au respins. Militanţii au pătruns duminică în Kabul şi au declarat victorie în faţa armatei afgane care a fost în ultimii 20 de ani instruită de forţele NATO.

  După retragerea trupelor aliate, în doar câteva săptămâni talibanii au recucerit întreaga ţară, duminică preluând controlul asupra palatului prezidenţial. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit ţara, anunţând online că a făcut asta pentru a evita vărsarea de sânge. Aparent, el se află în Tadjikistan.

  Talibanii au spus că oamenii vor putea să îşi reia activităţile obişnuite curând şi unul dintre lideri a declarat pentru Reuters că „viaţa normală va continua într-un mod mult mai bun”. Misiunile diplomatice din Kabul s-au retras, evacuându-şi personalul, iar în capitala afgană au rămas, în prezent, doar ambasadele Rusiei, Chinei şi Pakistanului.

  observatornews.ro

  LUMEA

  O explozie puternică a avut loc vineri la o moschee şiită din al doilea oraş afgan ca mărime, Kandahar, situat în sudul ţării, transmit...

  POLITICA

  Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a cerut audierea în Parlament a ministrului de Externe, Nicu Popescu, și a șefului SIS, Alexandr Esaulenco, pe marginea...

  POLITICA

  Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Grigore Novac a cerut explicații de la președintele țării, Maia Sandu, premierul, Natalia Gavrilița, și speakerul Igor Grosu despre...

  LUMEA

  133 de cetățeni ai Afganistanului, care au fost evacuați din țară după venirea la putere a talibanilor, au ajuns la Odesa. Printre aceștia sunt...

  Copyright © 2021