Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Tactica „struțului” la Președinție

  Ieri, în fața clădirii Curții Constituționale, în timp ce magistrații decideau soarta stării de urgență, a avut loc și un protest în sprijinul președintelui Maia Sandu. Toate bune și frumoase, până în momentul în care manifestanții au trecut la jigniri, atacuri la persoană dar și la declarații rusofobe în mod deschis. Și deși în spațiul public se aștepta și o reacție din partea administrației prezidențiale, aceasta așa și nu a apărut. Iată de ce, astăzi am insistat să obținem un comentariu la acest subiect. Detalii, în reportajul colegei noastre Olga Dzeatcovschi.

  Nu este pentru prima dată când un protest al susținătorilor președintelui și PAS-ului pe care-l controlează, a fost însoțit de ofense la adresa limbii ruse și a cetățenilor moldoveni vorbitori de limbă rusă. După același scenariu din campania electorală prezidențială, și pentru cei adunați în fața Curții Constituționale, rusofobia este deja o parte integrantă a protestului.
  Însă, aceste atacuri împotriva unei părți semnificative a populației Moldovei, pentru care limba rusă este una de comunicare interetnică, nu au fost comentate nici de serviciul de presă al președintelui Sandu, nici chiar de consilierul acesteia pe relații interetnice. Astăzi, am reușit totuși să contactăm consilierul președintelui, Natalia Davidovici, care a refuzat să ne ofere un răspuns invocând că se află în concediu medical.
  Iată de ce, următorul pas a fost să ne adresăm secretarului de presă al Maiei Sandu Sorina Ștefîrță. Întrebată dacă președintele Maia Sandu împărtășește sau condamnă punctul de vedere al protestatarilor care la 28 aprilie la protestul din fața Curții Constituționale au numit cetățenii vorbitori de limbă rusă din Moldova „porci”, Ștefîrță a declarat:

  Sorina Ștefîrță, secretar de presă al președintelui Maia Sandu

  În primul rând, dați-ne niște date, pentru că nu am fost acolo. Nu putem vorbi despre cei care erau acolo. Intelegeți? Acest lucru este, desigur, regretabil. Nu susținem. Nu erau sub controlul nostru. Există dovezi video, erau multe camere TV. În acest sens … nu există nicio dovadă că persoana care a spus acest lucru ne susține. Ori îi sprijină, nu știu, Usatîi, ori pe Andrei Năstase. Adică, nu există dovezi ale acestui fapt».

  Un răspuns ambiguu, și aceasta deoarece însuși Usatîi și Năstase au declarat în repetate rânduri că o susțin pe Maia Sanda și sunt gata să se jertvească pentru președinte. Cu toate acestea, suntem la fel de interesați să știm ce cred ei despre aceasta, astăzi. Și încă ceva: Dacă totuși Vasile Costiuc este atât de independent precum pledează. Atunci vor avea curaj, atât Maia Sandu cât și Usatîi sau Năstase să comenteze aceste ofense la adresa vorbitorilor de limba rusă.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020