Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Sufletul comunității

  Lidia Trofăilă este fostă profesoară de istorie, disciplină căreia i-a dedicat o bună parte a vieții sale. De vreo 16 ani, este pensionară. Atunci și-a descoperit mai multe pasiuni care să-i aducă o stare de bine și, totodată, să fie și utile. În acest fel, doamna Lidia a început să aibă grijă de curtea blocului în care locuiește. Astfel că a reușit să transforme o porțiune de teren de pe strada Alba Iulia din capitală, într-un loc ce bucură ochii trecătorilor și a locatarilor.

  La cei 78 de ani, Lidia Trofăilă este unul dintre cei mai energici și exemplari locatari ai blocului unde locuiește de aproape jumătate de secol. Fosta profesoară a reușit, cu multă migală, să amenjeze grădinița din prejma casei, care, în această perioadă, a înflorit la propriu.

  Lidia Trofăilă, pensionară

  Când am venit aici, oamenii creșteau porumb. Și de atunci oamenii au început să lucreze. 05:42-05:49 Toți vin aici și se bucură. Spun că curtea e curată și vin aici că le place. Da zic: Mai duceți-vă și pe la voi și faceți. Chiar și măturile mai mult din buruieni le fac și nu cumpăr».

  Vera Ciocan, reporter Accent TV

  «Încă de la intrarea în scară, pe fiecare perete aceasta a adunat mai multe poze și imagini din cărțile și revistele pe care le utiliza încă în perioada când activa în calitate de pedagog. Și pentru că iubește foarte mult florile, doamna Lidia a adunat peste 100 de ghivece cu plante».

  Lidia Trofăilă spune că are grijă de curățenia din bloc și de pe teritoriul din preajma acestuia din plăcere, iar micile investiții le face din propriul buzunar. Ne povestește că cel mai mult o întristează indiferența unor oameni, care îi distrug munca.

  Lidia Trofăilă, pensionară

  «Am făcut reparație pe scară, singură măturam, nu ceream de la oameni niciun ban. De dimineață și am strâns gunoiul că au băut toată noaptea și au lăsat murdărie».

  Lidia Trofăilă susține că are parte de vecini buni, care pun umărul la ceea ca blocul să fie curat și amenajat.

  Lidia Trofăilă, pensionară

  «Oamenii aduc jucării și încă spun copiilor să nu le ia. Se bucură că sunt amplasate aici. Au fost și mai multe, dar le-am luat. Când plouă ele se udă și apoi miroseau urât».

  Arcadie Guțu locuiește de aproape 30 de ani în același bloc cu doamna Lidia. Alături de alți oameni, are doar cuvinte de laudă la adresa vecinei sale.

  Arcadie Guțu, locatar

  «Nu am văzut așa atenție, îngrijire, curățenie, responsabilitate față de cum vom trăi aici în curtea blocului».

  Natalia Cupârina, locatară

  «Eu mereu mă minunez de această femeie, de curte. Aici mereu este curat. Femeia aceasta și sâmbătă, și duminică, în fiecare zi face curat. Ai impresia că este altă lume».

  Larisa Ungureanu, locatară

  «Așa ca o albinuță harnică, în fiecare dimineață se trezea și făcea curat în curte, sădea floricele, copăcei. Ani de zile a muncit aici și a devenit un exemplu și pentru alți locatari din alte blocuri».

  Locatarii blocului de pe strada Alba Iulia, nr 3, au fost premiați de două ori pentru „Cea mai amenajată curte”. Or, fără contribuția doamnei Lidia, acest lucru n-ar fi fost posibil.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020