Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Sub lupa polițiștilor

  O operațiune de amploare a inspectorilor de patrulare de comun cu angajații Administrației de Stat a Drumurilor s-a desfășurat, astăzi, la intrare în Capitală. Oamenii legii au organizat un filtru pe strada Calea Ieșilor, pentru a verifica șoferii mașinilor cu plăcuțe de înmatriculare străine. Nu au scăpat de controale nici ceilalți conducători auto care au admis încălcări în trafic.

  Acest conducător auto, bunăoară avea vinieta expirată de șase zile. El recunoaște că știa despre acest lucru și s-a gândit că poate va scăpa de verificările polițiștilor. Bărbatul spune că, în curând, trebuie să iasă din țară și nu a vrut să mai plătească 180 de euro pentru vinietă. Pentru fapta sa, el a fost penalizat cu amendă de 2250 de lei.

  „Păi, socoteam că, hai că azi, hai că mâine și acuș verificăm, și posibil să fie taman la țanc!”

  Iar acest conducător auto a achitat mai puțin pentru vinietă. Legea spune că șoferul urma să achite 180 de euro pentru document, pentru 180 de zile, asta în timp ce polițiștii au constatat că el a achitat doar jumătate din sumă.

  “Mașina a fost adusă în țară de un prieten. Automobilul a fost cumpărat de mine pentru un prieten care locuiește în Germania. Așa că nu am știut despre problema aceasta.”

  Iar acest conducător auto a intrat în țară, ieri, noaptea. Astăzi a depistat că s-a admis o eroare tehnică atunci când a achitat taxa pentru vinietă. Deși a plătit suma 180 de euro, în baza de date, el nu figura ca plătitor. Noroc că a găsit bonul de plată care i-a confirmat tranzacția. Astfel bărbatul a scăpat de orice penalitate. Iar unii în general au fost surprinși de poliție fără asigurare auto.

  “Mi-a căzut între scaune bonul și nu l-am găsit. Am venit acum la domnul că îmi spunea că nu am vinieta plătită.”

  “Care e rolul asigurării? Am fost implicat într-un accident rutier și timp de șase luni am așteptat banii de la compania de asigurări. De ce ?”

  Nu au scăpat de controalele polițiștilor și alți șoferi care au admis încălcări în trafic. Oamenii legii au organizat filtrul cu echipa mobilă care arăta în timp real încălcările șoferilor suprinse de camerele de monitorizare în trafic. Șoferul acestei mașini de lux avea la activ doar o singură încălcare, mai exact depășire de viteză.

  “Nu e așa de mare încălcarea. Era la 69-59 km/h, adică merge vorba de 10 km. Suntem familie și ne străduim să nu încălcăm. Ne străduim pe viitor să mergem încetișor, încetișor, o să desumflăm roțile de tot și ….”

  Și conducătorul acestei mașini luxoase, care valorează în jur de 100 de mii de euro, a admis doar o singură încălcare în trafic.

  –„Doar o linie de marcaj și atât. Din lipsă de atenție.”

  „Cum se cheamă mașina dumneavoastră?”
  -: „Este un Ford sport.” „Îmi plac mașinile americane și sunt rare în Moldova, nu în America.”

  Astăzi, în premieră, la filtrul organizat de polițiști, au participat și angajații Administrației de Stat a Drumurilor. Ei au verificat dacă șoferii cu numerele de înmatriculare străine și-au achitat taxele pentru vinietă și dacă actele au fost procurate corect. Controalele au fost efectuate în contextul în care tot mai mulți șoferi scriu cereri la Administrația de Stat a Drumurilor și cer explicații despre vinietă. Așa că specialiștii au decis să iasă direct în stradă, pentru a le explica conducătorilor auto toate neclaritățile.

  Adrian Bătrânac, consultat, serviciul Evidență Vinietă, Administrația de Stat a Drumurilor

  „Multe adresări în cadrul secției noastre, în care vedem că unii cunosc, alții nu cunosc, alții special fac nu procură vinietele corect. În cazul în care nu au scris corect numărul, țara, sau alte date la perfectarea documentelor, ei se adrsează la noi.”

  Potrivit poliției, cea mai frecventă încălcăre suprinsă de camerele de monitorizare a traficului rutier este depășirea limitei de viteză. Oamenii legii vin cu recomandări pentru șoferi, pentru a nu-și pune viața în pericol.

  Igor Postu, șef, Secția Monitorizare și Documentare a traficului rutier

  „Să nu depășească limita de viteză care este semnalizată, să respecte distanța între automobile și să fie prudenți în raport cu ceilalți conducători ai mijloacelor de transport.”

  Potrivit Administrației de Stat a Drmurilor, toate persoanele care intră în Republica Moldova cu automobile cu numere de înmatriculare străine sunt obligate să achite taxa pentru vinietă. Suma este de 85 de euro pentru 180 de zile. După ce expiră această perioadă, dacă șoferul are cetățenie străină și permis de conducere străin, trebuie să achite pentru vinietă încă 180 de euro pentru 180 de zile.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020