Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  ”Sub acoperirea” Maiei Sandu

  Un ofițer al Serviciului de Informații și Securitate, precum și angajații Serviciului Pază de Stat, care este direct subordonat președintelui Maia Sandu, ar putea fi implicați în răpirea fostului judecător ucrainean Nikolai Ceaus. Despre aceasta a anunțat vicepreședintele comisiei parlamentare create pentru a clarifica circumstanțele răpirii judecătorului ucrainean, deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi, la postul de televiziune TV 8.

  Adrian Lebedinschi spune că Procuratura Generală are toate documentele care confirmă implicarea a 29 de angajați ai Serviciului Pază de Stat și a unui ofițer SIS în răpirea lui Nikolai Ceaus.

  Adrian Lebedinschi, deputat PSRM

  ”Conform informațiilor operative, deși SIS refuză să ofere informații reale în comiterea acestei infracțiuni, este implicat un ofițer SIS de rang înalt. Am transmis aceste informații organului de urmărire penală, inclusiv informații despre ofițerii Pazei de Stat care, în ziua răpirii, se aflau pe autostrada care duce spre Otaci, unde au furnizat coridorul pentru transportarea lui Ceaus».

  În cadrul aceleiași emisiuni, președintele comisiei parlamentare pentru clarificarea circumstanțelor răpirii judecătorului ucrainean, deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, a subliniat că, comisia a reușit să afle că întreaga operațiune a fost efectuată de paisprezece persoane care au ajuns în Moldova din Ucraina, în moduri diferite și în momente diferite.

  Vasile Năstase, deputat Platforma DA

  «Procuratura anticorupție a trimis o cerere către Procuratura din Ucraina, în care solicita transferul probelor de ADN ale suspecților, pentru verificare dar în cele din urmă au fost refuzați pe motiv că aceste informații se referă la date cu caracter personal. Nimeni nu vrea să coopereze».

  Năstase a subliniat că partea ucraineană a refuzat Moldovei o altă cerere, cea în care țara noastră cere ridicarea imunității diplomatice a atașatului militar al ambasadei ucrainene, care este reținut în acest caz în calitate de suspect. Năstase nu a exclus că acum Ceaus s-ar putea afla pe teritoriul unei baze militare din Ucraina.
  La 17 iunie, publicația NM a publicat o copie a unui document al departamentului de securitate internă al SIS cu numele a douăzeci și nouă de angajați ai Serviciului Pază de Stat care ar putea fi implicați în răpirea lui Nikolai Ceaus.
  Referindu-se la sursa care i-a furnizat documentul, NM notează că aceasta este o copie a unei note de la un locotenent-colonel al departamentului de securitate internă al SIS adresată unui coleg din alt departament. Din aceasta rezultă că, după ce în spațiul public au apărut suspiciuni cu privire la implicarea SIS în răpirea unui cetățean ucrainean în centrul Chișinăului, Serviciul și-a inițiat propria anchetă internă. Drept urmare, a fost posibilă obținerea informațiilor despre posibila implicare a angajaților Serviciului Pază de Stat în acest caz. Același document a fost predat procurorilor.
  Astăzi, SIS a emis un comunicat de presă prin care a negat implicarea angajaților săi în răpirea fostului judecător Ceaus și a spus că documentul la care face referire mass-media este unul „fals”.
  Ulterior, un comunicat de presă similar a fost emis și de Serviciul Pază de Stat în care, la fel ca și SIS, aceștia neagă orice implicare în acest caz.
  Săptămâna trecută, omul de afaceri Veaceslav Platon, în cadrul unei emisiuni la postul TV N4, a declarat că răpirea lui Nikolai Ceaus este rezultatul acordurilor dintre președintele Maia Sandu și președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky, încheiate în timpul vizitei sale oficiale la Kiev .
  În același timp, din anumite motive, președintele Moldovei nu a venit cu o reacție la acuzațiile publice atât de grave aduse angajaților Serviciului Pază de Stat care sunt direct subordonați Maiei Sandu. Pentru un comentariu la acest subiect am contactat Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

  Sorina Ștefîrță, secretar de presă al președintelui Maia Sandu

  «Acesta este un departament diferit. Chiar dacă este sub controlul președinției, nu pot să comentez activitățile lor. Adică nu va exista nicio declarație din partea administrației prezidențiale? Încă nu. De mai multe ori am apelat pur și simplu la responsabilitate în reflectarea acestui acestui eveniment trist. Și, în opinia mea, toate aceste speculații sunt doar iresponsabile».

  Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus a fost răpit pe data de 3 aprilie în centrul Chișinăului. Pe 5 aprilie, ministrul de interne Pavel Voicu a declarat că s-au adunat suficiente dovezi care demonstrează că infracțiunea a fost comisă de un grup de cetățeni străini, majoritatea cu cetățenie ucraineană. Ceaus a trecut hotarul moldo-ucrainean în portbagajul unei mașini.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021