Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Studiu: Contrabanda cu țigări din Moldova în România este în creștere

  Contrabanda intrată din Republica Moldova a sporit cu un punct procentual ponderea vânzărilor ilicite de țigări pe piața românească. Dacă în luna iulie consumul ilicit de țigări deținea o cotă de 6,1% din piața românească, în septembrie ponderea a ajuns la 7,1%. Cea mai mare creștere se înregistrează în regiunea de nord-est, ce se învecinează cu Republica Moldova și regiunea Cernăuți din Ucraina, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

  În cele șase județe ale regiunii – Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău – ponderea vânzărilor ilicite de țigări a crescut cu 9,1 p.p., până la 22,4%, regiunea continuând să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigări.

  În cea mai mare parte, obiectul vânzărilor ilicite sunt țigările ieftine, din categoria numită „cheap whites”, care dețin o pondere de 40% pe piața neagră a țigărilor din România, în creștere cu 2,1 p.p. față de iulie. Potrivit lui Marian Marcu, director general Novel Research, livrările din Republica Moldova au crescut ușor, pe când cele din Ucraina și Serbia au rămas relativ constante.

  Cu toate că se află în ușoară creștere, în România contrabanda este sub media europeană, unde comerțul ilicit cu țigări este de circa 10%. Cel mai mare nivel al vânzărilor ilicite de țigări în România (36,2% din total) a fost înregistrat în anul 2010, ca urmare a unor creșteri record de accize, care au dus la explozia prețurilor pe piața legală.

  Majorarea bruscă a accizelor nu au condus, însă, și la majorarea veniturilor la buget din cauza creșterii puternice a pieței negre. În acest context, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria atenționează autoritățile de la Chișinău să nu facă aceeași greșeală.

  „O creștere bruscă și nesustenabilă a taxelor arată bine doar pe hârtie, iar în realitate lipsa predictibilității se traduce întotdeauna prin perturbarea pieței legale, creșterea contrabandei și pierderi substanțiale la buget, plus eforturi și cheltuieli sporite din partea autorităților de aplicare a legii”, a declarat ea.

  O altă constatare a studiului este că evenimentele din regiune, în special războiul din Ucraina, sunt de natură să diversifice rolurile rețelelor de contrabandă.

  „Rețelele de crimă organizată se adaptează noilor condiții, rutele de contrabandă cu țigarete putând fi reluate sau utilizate pentru trafic ilegal de arme, droguri sau persoane”, spune Adrian Pîrau, market manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.

  Click to comment

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Noutăţi

  Funcționarii vamali și polițiștii de frontieră au acționat în comun pe linia de contracarare a două tentative de transportare ilicită a țigărilor, prin Aeroportul...

  Noutăţi

  9 700 țigarete dosite în tavanul unui microbuz – depistate de către vameșii de la Sculeni. Cazul a fost înregistrat în seara zilei de ieri,...

  SOCIAL

  Trei persoane, printre care și doi polițiști de frontieră, au fost reținuți pentru că au încercat să scoată din țară, prin contrabandă, 700 de...

  SOCIAL

  Funcționarii vamali din cadrul postului vamal Aeroport Internațional Chișinău în comun cu angajații IGPF au dejucat o tentativă  de scoatere ilicită din țară a...

  Copyright © 2021