Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Studentul care salvează vieți

  Ultima dată și-a văzut părinții acum jumătate de an și stă cu chirie, de unul singur, de teamă să nu infecteze pe cineva. Vorbim despre Vasile Luchianic, un tânăr de 23 de ani, student la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care activează în calitate de felcer la Substația de Asistență Medicală Urgentă Centru. Tânărul spune că, pe timp de pandemie, muncește fără frică și se simte împlinit atunci când pacienții îi mulțumesc pentru că le-a dat o șansă la viață.

  – Tânăr răspunde: Echipa 981 vă ascultă! Ce acuze are? Tuse? Febră 39, dispnee.

  După acest model, Vasile Luchianic recepționează, zilnic, zeci de apeluri atunci când se află la muncă. Nu este ușor, recunoaște tânărul. Dar, după o muncă istovitoare timp de 24 de ore, Vasile spune că doarme liniștit, doar atunci când pacienții sunt în siguranță.

  Vasile Luchianic, felcer, Substația de Asistență Medicală Urgentă Centru

  «Am o satisfacție morală atunci când ajut pacienții și vezi oamenii la cele mai complicate momente, și cel mai satisfăcut moment atunci când pacientul îți spune: Domnule doctor, îți mulțumesc că m-ai adus la viață!»

  Pe timp de pandemie, munca de lucrător medical a devenit mult mai grea. Riscul de infectare cu noul coronavirus e mare, de aceea Vasile spune că este nevoit să se protejeze la maximum.
  Vasile Luchianic, felcer, Substația de Asistență Medicală Urgentă Centru

  «De nenumărate ori, de la începutul pandemiei, periodic suntem îmbrăcați în echipamentul respectiv, la orice solicitare pe care o avem cu suspecție de COVID-19».

  Atunci când este chemat să acorde asistența necesară unui bolnav de COVID, Vasile îmbracă costumul de protecție, poartă două măști, o vizieră și două perechi de mănuși. Vasile recunoaște că riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 este foarte mare, dar nu-i este frică, pentru că își iubește meseria.

  Vasile Luchianic, felcer, Substația de Asistență Medicală Urgentă Centru

  «Avem două măști cu care noi ne protejăm, este uneori mai dificil și trebuie să vorbim uneori pe un ton mai tare, pentru ca pacientul să ne audă. Desigur că este o frică, dar te deprinzi cu această frică, căci știm că stăm la cârma străjii pentru a lupta cu această pandemie».

  Tânărul spune că ultima dată a fost acasă acum jumătate de an. Vasile spune că reușește să lucreze, dar și să învețe.

  Vasile Luchianic, felcer, Substația de Asistență Medicală Urgentă Centru

  «Practic parcă aș fi peste hotare. Duc dorul foarte mult, dar așa ne este job-ul pe care îl îmbrățișăm. Acasă, la baștină, plec foarte foarte rar, pentru că am părinți și bunei și mă tem pentru sănătatea lor. Originar eu sunt din raionul Ocnița, dar aici desigur că închiriez, stau singur pentru că mă tem să pun pe cineva în risc să nu fiu și eu sursa de infecție pe cineva».

  Zinaida Lazari, felcer superior, Substația de Asistență Medicală Urgentă Centru

  «A dat dovadă de curaj după Colegiul de Medicină pe care l-a absolvit, după asta a venit la noi în calitate de felcer. Apoi a fost înmatriculat la Universitatea de Medicină, plăcându-i ceea ce face, a rămas la noi să activeze, făcându-și studiile la universitate. E un băiat capabil, e un băiat de nota zece».

  Pe viitor ,Vasile Luchianic dorește să fie medic cardiolog. Până atunci, el însă activează în calitate de felcer la Substația de Asistență Medicală Urgentă Centru și continuă, în fiecare zi, să salveze vieți omenești.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021