Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Strategia justiției, votată

  Aleșii poporului au votat Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024. Documentul a fost prezentat în plen de către ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. După mai multe ore de dezbateri, Strategia a fost susținută de către 49 de deputați, din cei 87 prezenți în sală. Aceasta are drept scop îmbunătățirea sectorului justiției.

  Potrivit ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, documentul a fost supus dezbaterilor publice și include o serie de propuneri din partea reprezentanților societății civile. Mai mult ca atât, strategia a fost apreciată și de către structurile internaționale.

  Fadei Nagacevschi, ministrul Justiției

  “Proiectul include o abordare strategică și sistematică a problemelor și obiectivelor existente. Include stabilirea de instrumente pentru a face față fenomenelor negative ale sistemului și pentru a obține rezultatul scontat. Aceasta va stabili o viziune completă pentru dezvoltarea pe termen lung a sectorului justiției.”

  În ciuda faptului că atât liderul PAS, Maia Sandu, cât și președintele Platformei DA, Andrei Năstase, au susținut în repetate rânduri implementarea timpurie a reformei justiției, deputații din fracțiunile PAS și din Platforma DA au refuzat să voteze documentul. Președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, deputatul Vasile Bolea, și-a exprimat nedumerirea față de acest refuz, mai ales că ieri, deputații PAS nu aveau nicio obiecție la acest subiect.

  Vasile Bolea, președintele Comisiei Juridice, deputat PSRM

  „Ieri, domnule Litvinenco, ați avut o poziție. Ieri l-ați susținut la comisie, ați spus că acesta este un proiect foarte bun. Și astăzi parcă ai fost înlocuit. Sau poate te-a sunat cineva și ți-a spus că, din punct de vedere legal, ar trebui să-l sprijini, dar din punct de vedere politic, nu ar trebui. Acesta este un document bun și chiar dumneavoastră ați declarat ieri acest lucru. Ieri, acest proiect a fost adoptat în unanimitate de către comisie. Și astăzi renunțați la vot. Și cine este lașul atunci?”

  Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a condiționat adoptarea Strategiei, prin includerea unui amendament privind evaluarea din exterior a judecătorilor și procurorilor. Deputatul a declarat că, în campania electorală, Maia Sandu le-a făcut alegătorilor o astfel de promisiune, iar în cazul în care Parlamentul nu o va accepta, fracțiunea PAS nu va vota.

  Sergiu Litvinenco, deputat PAS

  ”Una dintre principalele priorități cu care dna Maia Sandu a venit în fața oamenilor este implementarea reformei justiției și stabilirea statului de drept. Mecanismul de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor este instrumentul pentru realizarea acestor obiective, promise populației. Prin urmare, fracțiunea PAS nu va vota pentru această strategie. Mulțumesc.”

  Iar deputatul Sergiu Sîrbu a declarat că cererea PAS, privind controlul extern, ascunde o dorință banală de a înlocui atualii judecători.

  Sergiu Sîrbu, deputat

  ”De fapt, unii încearcă să-și subordoneze justiția, pe baza intereselor lor politice. Oamenii ar trebui să știe acest lucru că nu vorbim despre dorința unor reforme reale. Despre ce evaluare externă vorbiți, dragi prieteni? Poate că este mai bine să introducem imediat guvernarea externă?”

  Nici Sergiu Litvinenco, nici ceilalți colegi ai săi, nu au reacționat la declarația deputatului Sîrbu. Astfel, Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 a fost aprobată de majoritatea deputaților prezenți în sală.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020