Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  STOP abuzurilor față de copii

  Au desenat o inimă în curtea școlii, în care au dansat și au lansat baloane în aer liber. Astfel au marcat elevii Liceului Teoretic “Mihail Sadoveanu” din capitală, Ziua internațională de prevenire a abuzurilor față de copii, marcată astăzi. Din cauza pandemiei, spectatorii lor au privit evenimentul de la geam, pentru a evita mulțimea.

  Evenimentul a fost organizat în mijlocul unei inimi pe care elevii au desenat-o în curtea școlii și pe care au scris mesajul „Ești informat, ești protejat!” La final, participanții au lansat baloane în aer liber.

  “Ești informat, ești protejat!”

  Din cauza pandemiei, spectatorii au urmărit evenimentul de la geam. Elevii spun că își cunosc drepturile și prin acest flashmob îndeamnă societatea să renunțe la abuzurile față de copii.

  „Un exemplu ar fi că nu avem dreptul la opinie pentru că suntem considerați mai mici decât persoanele mai mari.”

  „Copiii au dreptul la familie, învățătură, eucație și au dreptul la părere.”

  „Dreptul la educație, dreptul la odihnă, că acum suntem foarte încărcați cu foarte multe teme, teze.”

  „Să zâmbim mereu pentru că un zâmbet face viața mai lungă, să avem grijă de sănătatea noastră, pentru că fără sănătate nu putem trăi.”

  „Dreptul la libertate, la studii, la sănătate, la libera exprimare.”

  Elevii au participat și la ateliere de lucru, în care au creat postere cu mesaje scrise și filmulețe video în care îndeamnă societatea să nu încalce drepturile minorilor.

  Ion Popov, director Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”

  „Administrația liceului nostru pune accentul pe un parteneriat foarte dezvoltat în colaborare cu părinții pentru a informa părinții și copiii în sensul de a cunoaște, ceea ce înseamnă dreptul copilului, ceea ce înseamnă abuzul.”

  Totodată, pe parcursul lunii noiembrie, profesorii au ținut lecții la care au informat elevii despre responsabilități și drepturi, pe care copiii ar putea să nu le cunoască.

  Snejana Janga, profesoară de istorie și educație civică

  „În cadrul lecțiilor copiii au abordat dreptul la viață poate că noi am discutat, iată ce ține de avort, cu ce este vinovat al treilea sau poate al patrulea copil, că se va naște, dacă poate în familie mai sunt alții sau poate în familie este o situație financiară dificilă.”

  La Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu” din Capitală studiază peste 1200 de elevi.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021