Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Statutul limbii ruse în Moldova

  Conferirea limbii ruse a unui statut special în Republica Moldova a fost subiectul discutat în cadrul mesei rotunde organziate de Consiliului de Coordonare al Compatrioților Ruși din țară. Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul statului nostru a fost discutată de membrii consiliului, deputați, jurnaliști și reprezentanți ai ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

  În prezent, statutul limbii ruse pe teritoriul țării noastre este neclar. La această concluzie au ajuns majoritatea participanților la masa rotundă organizată la inițiativa Consiliului de Coordonare al Compatrioților Ruși din Moldova. În opinia lor, acest lucru s-a întâmplat după ce magistrații Curții Constituționale au admis parțial sesizarea deputaților PL care au solicitat recunoașterea legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSSM, drept învechită.

  Mihail Sidorov, expert în drepturile omului și relații interetnice

  «Se întâmpla în anii 1988-1989, când a fost elaborată și adoptată legea privind funcționarea limbilor. Atunci am realizat cât de delicată este această temă, iar deciziile care se iau la acest subiect trebuie să fie precise și clare așa încât să nu poate fi interpretate. Într-o chestuine atât de delicată trebuie găsit un compromis.»

  În viziunea participanților la discuții, cea mai gravă consecință a deciziei CCM a fost limitarea accesului la informația în limba rusă. Pe seama acestor schimbări au de suferit mii de moldoveni, motiv pentru care problema trebuie soluționată de urgență.

  Elena Levițcaia, jurnalist

  «Spre exemplu, adresarea în instanță este principala încălcare. Persoanele care au de furcă cu sistemul judiciar cunosc că este imposibil să depună cerere la judecată în limba rusă. Iar, aceasta este o încălcare a drepturilor omului. Deoarece, nimeni nu a calculat cheltuielile pe care și le asumă un vorbitor de limbă rusă în momentul în care depune o cerere în instanță».

  Pe final, Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Omului, împreună cu Consiliul de coordonare a Compatriților ruși din Moldova, au decis să creeze un grup de lucru pentru a aborda problemele legate de funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Moldovei.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021