Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Statistică: În 80% din cazurile de suicid din Moldova, victime sunt bărbaţii

  În peste 80 la sută din cazurile de suicid, înregistrate anul trecut în Republica Moldova, victime au fost bărbaţii.

  Puţini sunt, însă, cei care cer ajutorul unui psiholog sau al unui medic psihiatru, de ruşine sau din lipsa informaţiilor despre problemele de sănătate mintală. Pentru a preveni astfel de cazuri, un specialist a mers la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare” şi le-a vorbit viitorilor poliţişti.

  Deşi recunosc că s-au confruntat uneori cu dificultăţi psiho-emoţionale, unii studenţi spun că nu au cerut niciodată ajutorul unui specialist.

  „Cel mai bun psiholog al tău eşti tu. M-am învăţat a mă controla singur pe mine, asta a fost în jur timp de doi ani de zile, stai pur şi simplu într-o cameră şi te gândeşti de ce să fii trist dacă poţi să fii fericit?!”

  „Cred că şi pe viitor nu voi avea astfel de probleme, dar totuşi există careva riscuri, pentru că domeniul nostru în poliţie este complicat, pentru că vom avea de interacţionat cu societatea.”

  Statisticile arată că femeile merg mai des la un psiholog, în comparaţie cu bărbaţii. Observăm asta şi în rândul studenţilor de la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”.

  „M-a ajutat şi mi-a spus… cât mai multă comunicare. Ca orice adolescent am avut probleme emoţionale şi nu e o ruşine să spunem despre asta, pentru că ne confruntăm cu nişte obstacole, cu probleme care pentru noi nu sunt cunoscute, despre care nu se discută în şcoli.”

  Andrei Eşanu, psiholog și asistent la Universitatea de Medicină „Nicolae Testemițanu”, spune că este important să le vorbească studenţilor despre sănătatea mintală, din moment ce a întâlnit numeroase cazuri în care poliţiştii s-au confruntat cu astfel de probleme.

  Andrei Eșanu, psiholog, asistent universitar, Universitatea de Medicină şi Farmacie: „Am avut ocazia, tot datorită proiectului, să vorbim cu colegii voştri, care lucrează de mai mulţi ani în diferite raioane, am discutat despre situaţii stresante cu care se întâlnesc şi am observat că arderea profesională este foarte des întâlnită.”

  Specialistul le-a vorbit studenţilor despre cauzele tulburărilor mintale, ce simptome au și care sunt metodele de tratament disponibile.

  Andrei Eșanu, psiholog, asistent universitar, Universitatea de Medicină şi Farmacie: „Unii oameni ştiu să ascundă destul de bine problemele cu care se întâlnesc, însă cu cât mai mult noi ascundem problemele, nu le discutăm, nu încercăm să le rezolvăm, cu timpul ele se adună şi poate să ducă la situaţii mai dificile şi la unii aceasta se poate transforma inclusiv în faptul că devin mai puţini productivi.”

  Evenimentul dedicat sănătății mintale face parte din proiectul MENSANA, finanțat de Guvernul Elveției. Menţionăm că, în 2021, din cauza problemelor de tip psiho-emoţionale, 466 de persoane s-au sinucis.

  Click to comment

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Noutăţi

  Prima ediție a Festivalului Filmului Chinezesc va fi inaugurată la Chișinău pe 12 decembrie. Ceremonia de deschidere se va defășura la Cineplex Loteanu, la...

  Noutăţi

  Potrivit prognozei meteorologilor, luni, 5 decembrie, se așteaptă cer variabil pe întreg teritoriul țării. Termometrele vor arăta până la +3 grade pe timp de...

  ECONOMIE

  Autovehiculele înmatriculate provizoriu pentru probe în Republica Moldova vor avea reguli speciale de impunere cu taxa pentru folosirea drumurilor. Guvernul a aprobat în ședința...

  Noutăţi

  După un an în care prețurile au crescut cu mai bine de o treime, scumpirea anunțată astăzi nu mai este o surpriză. Cei mai...

  Copyright © 2021