Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Stare de urgență, cu ce preț?

  Tot pe parcursul zilei de azi, deputații au aprobat Proiectul de hotărâre al Guvernului privind instituirea în Republica Moldova a stării de urgență pe o perioadă de 30 de zile în contextul crizei gazelor. De la tribuna centrală, premierul Gavriliță a venit cu o serie de argumente de ce este necesară instituirea stării de urgență, nimic însă despre cifre și costuri.

  Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Elena Bodnarenco i-a reproșat premierului că nu a prezentat nicio cifră în proiectul de hotărâre Cu privire la propunerea declarării stării de urgență. Totodată, Bodnarenco a menționat că activitatea Guvernului PAS îi amintește despre fabula „Greierul și furnica„.

  Elena Bodnarenco, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Doamna prim ministru, suntem ca în fabula aia, „ai cântat, îmi pare bine, acum joacă dacă poți”. Ce ține de transparență, nu ați numit nicio cifră, din această cauză nu trebuie să ne vorbiți atât de frumos despre dragostea față de patrie”.

  Grigore Novac, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Vremurile bune se pare că au început, cu părere de rău. Și aceste vremuri bune duc la acest colaps energetic în care nu cautați vinovați în altă parte pentru că voi sunteți vinovați de toate domeniile”.

  În altă ordine de idei, Guvernul a recunoscut astăzi în plen că guvernul nu poate acoperi costurile majorării tarifului la gaz pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Ea a precizat că doar anumite categorii de cetățeni vor primi compensații, mărimea cărora încă nu se cunoaște.

  Adela Răileanu, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „În unele țări, în perioade de situații excepționale, în unele țări, în general, renunță, ajută cetățenii ca aceștia să nu plătească comunale?Poate intenționați și dvs. să procedați în acest fel?”

  Natalia Gavrilița, prim-ministrul RM

  «În privința compensării, după cum am spus, prețul la gaz crește peste tot. Evident că noi nu sunte producători de gaze, nu putem să-i scutim pe toți de plata gazelor».

  Irina Lozovan, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  «Liderul vostru informal, doamna Sandu a declarat la data de 13 septembrie că – nu este treaba guvernului. Am o întrebare în acest context – de ce atât de târziu? De ce ați întârziat cu negocierile întrucât era posibil să evitați situația de azi, era posibil să nu puneți la bătaie omul de rând și agenții economici».

  Natalia Gavrilița, prim-ministrul RM

  „Nu este adevărat. Avem scrisori care demonstrează că am analizat situația”.

  Deputatul Blocului, Vasile Bolea, susține că de fapt, guvernarea pune la cale o nouă escrocherie a secolului, punând la cale o schemă de procurare cu un preț mai mare a gazului rusesc de la unii furnizori europeni și nu direct de la Gazprom, iar diferența de preț va ajunge în offshore.

  Vasile Bolea, deputat Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  «Avem preț de piață 790, iar astăzi veniți și spuneți că vom avea gaz la un preț mai mare. Mai mare de 790? Spuneți, de ce vă temeți să spuneți societății? Cât vom avea 1.200-1.300 de dolari la o mie de metri cubi? De unde? Dar 500 de dolari diferența în al cui buzunar le puneți? S-au pregătit offshoruri. S-au găsit ștampile prin cabinetele foștilor prim-miniștri verzi ai voștri. Vreți să faceți o nouă escrocherie a secolului. Spuneți-i întregii societăți despre asta».

  Vicepreședintele comisiei juridice, numiri și imunități a declarat că acțiunile de astăzi ale guvernanților vor fi ulterior obiect de anchetă a organelor de urmărire penală.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021