Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  «Stai, să vezi ce am să spun»

  Președintele Maia Sandu n-a surprins pe nimeni, când de la tribuna ONU, i-a solicitat Federației Ruse să retragă contingentul de militari de pe teritoriul regiunii transnistrene. În discursul său, Sandu s-a limitat la fraze ambigue. Și asta în timp ce i s-a oferit o posibilitate unică de a vocifera problemele reale cu care se confruntă țara și a atrage atenția comunității mondiale asupra lor. Declarația a fost făcută pentru postul nostru de televiziune de către politologul, Valeriu Reniță.

  Maia Sandu, președintele RM

  «În spiritul neutralității constituționale a Republicii Moldova și al dreptului internațional, aș dori să reiterez că poziția noastră cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include îndepărtarea sau distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare pentru securitatea și mediul din regiune în ansamblu. Mizăm pe sprijinul comunității internaționale în acest demers».

  Totodată Sandu a vorbit și despre pandemie, climă, democrație și, desigur, lupta împotriva corupției. Potrivit politologului Valeriu Reniță, discursul Maiei Sandu la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite nu va avea niciun impact pozitiv asupra Moldovei și a cetățeanului de rând.

  Valeriu Reniță, politolog

  «Desigur, ar fi interesant pentru toată lumea și probabil ar fi un progres, un pas înainte, dacă s-ar fi discutat despre problema Nistrului și despre faptul că atât guvernul, cât și președintele de la Kiev nici nu vor să audă despre asta. Și spun că totul este în regulă. Însă, Măria Sa a considerat că nu-I poate face una ca asta amicului său, Zelenski, în schimb ea a considerat o necesitate de a-I călca pe ruși pe bătătură».

  Reniță este convins că aceasta nu este nici pe departe acea abordare diplomatică de care are nevoie țara noastră. În deosebi, în perioada în care ne aflăm în plin proces de negociere a unui nou contract de livrarea a gazelor cu Gazprom. Mai mult, politologul califică drept neîntemeiată reacția plină de entuziasm a guvernanților în urma discursului liderului de la Casa Albă, Joe Biden, de la Adunarea Generală ONU, care între Sudan și Zambia a pomenit scurt și de țara noastră, spunând că mândrii moldoveni au contribuit la victoria convingătoare a forțelor democratice.

  Valeriu Reniță, politolog

  «El spune lucruri ireale, cel mai probabil, șoptite de către cineva din Departamentul de Stat. Despre ce fel de democrație poate fi vorba dacă PAS, fracțiunea care deține majoritatea parlamentară, dă de pământ cu prevederile Constituției. Distrug absolut tot».

  Amintim că la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU, care are loc în aceste zile la New York, participă 98 de președinți și 28 de prim-miniștri. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este însoțită la New York de ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu. Sandu s-a întâlnit deja cu președintele Confederației Elvețiene Guy Parmelin, precum și cu președinții Poloniei, Georgiei și Ucrainei. Am încercat să luăm legătura cu serviciul de presă al instituției prezidențiale și al PAS pentru a le oferi dreptul la replică, nimeni însă n-a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021