Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Sprijin pentru cetățeni

  Deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au pregătit o serie de proiecte de lege, menite să ajute cetățenii de rând și reprezentanții mediului de afaceri în această perioadă dificilă marcată de crize economice, energetice și pandemice. Astfel, deputații din opoziția parlamentară propun, introducerea unui moratoriu asupra controalelor fiscale programate și neprogramate, inclusiv a posturilor de control vamal și fiscal.

  Deputatul Petru Burduja a spus că introducerea unui moratoriu asupra controalelor fiscale programate și neprogramate, este necesară pentru a sprijini agenții economici afectați de restricțiile pandemice și de criza gazelor. Potrivit autorilor, o inițiativă similară a fost implementată în 2021 de către socialiști și a dat roade. Burduja a adăugat că această inițiativă va permite agenților economici să investească fondurile economisite și să evite amenzile și penalitățile. Pachetul de proiecte de legi propus de deputații PSRM, include și o amnistie fiscală și un plafon salarial pentru funcționarii publici de rang înalt, unii dintre care au venituri lunare cuprinse între 60.000 și 120.000 de lei.

  Petru Burduja, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Presupunem că pentru perioada martie – decembrie 2022, salariul lunar calculat al funcționarilor a fost limitat la 2 salarii minime pe economie. De fapt, asta înseamnă că salariul lunar al unui funcționar nu trebuie să depășească 19.800 de lei.”

  În plus, deputații își propun să faciliteze viața acelor cetățeni care rambursează împrumuturi la bănci, lucru deosebit de important având în vedere numărul mare de astfel de persoane, creșterea prețurilor și creșterea dobânzilor la credite, spun socialiștii.

  Petru Burduja, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Propunem ca pentru toate împrumuturile care au fost deja luate de cetățeni, perioada de împrumut să fie prelungită cu cel puțin 90 de zile, la solicitarea unei persoane fizice. Și pentru ca băncile comerciale să nu perceapă comisioane suplimentare sau sancțiuni financiare suplimentare pentru întârzierea plăților”

  De asemenea, pachetul de legi propuse, prevede introducerea unei cote zero TVA la profiturile reinvestite, precum și prelungirea termenului de depunere și plată a declarațiilor fiscale.

  Tatiana Cunețchi, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Din cauza pandemiei și a crizelor energetice, pentru a menține locurile de muncă, a crea condiții favorabile de muncă, pentru a sprijini afacerile din Republica Moldova și pentru a evita presiunea financiară a statului asupra antreprenorilor, pentru a optimiza din punct de vedere juridic povara financiară și fiscală asupra întreprinderilor și pentru a crea condiții pentru menținerea locurilor de muncă, propunem prelungirea termenelor de declarare și plată a impozitului pe venit pentru anul 2021.”

  Deputații propun ca prelungirea termenului de depunere și plată a declarațiilor fiscale să fie valabilă atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice. Toate aceste inițiative urmează a fi incluse pe ordinea de zi a ședinței plenare a parlamentului pentru examinare și aprobare.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021