Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Spînu: „Gazprom” să vină cu soluții

  Moldova nu va rămâne fără gaze naturale. Asigurarea vine din partea viceprim-ministrului, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Funcționarul menționează că țara noastră este un consumator de încredere, gata să plătească facturile, dar cu un anumit plan de rate. Totodată, oficialul moldovean a remarcat că concernul rus „Gazprom”, care este acționar majoritar al SA „Moldovagaz”, ar trebui să se preocupe de problema furnizării de gaze către populația Republicii Moldova.

  Andrei Spinu a spus că poartă discuții cu șeful concernului rusesc, Alexei Miller, adăugând că i-a transmis un „mesaj foarte clar”, amintind că Gazprom este proprietarul Moldovagaz, împreună cu guvernul Republicii Moldova.

  Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării regionale

  ”Gazprom este acționarul majoritar al Moldovagaz, care deține 65% din acțiuni. Și am pus întrebarea – ce face acționarul majoritar pentru a se asigura că firma care îi aparține furnizează gaze populației Republicii Moldova. Ar fi corect ca „Gazprom”, acţionar majoritar al Moldovagaz, să vină cu o decizie, pentru că ei sunt proprietarii. Și i-am spus domnului Miller despre asta, ca să ofere niște soluții. Inclusiv oferindu-ne încă 30 de zile pentru a plăti această diferență. Și sper ca în zilele următoare, inclusiv acționarul majoritar, să vină cu o decizie, care, după părerea mea, este cea mai simplă – să permită plata pentru ianuarie, de exemplu, până la sfârșitul lunii februarie.”

  Totodată, Spînu a confirmat că contractul încheiat de el cu concernul rus este bun, însă a recunoscut că totuși trebuie revizuit.

  Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării regionale

  „Cu siguranță, acest contract este unul bun, mai ales dacă vorbim de prețul de achiziție al gazului. În caz contrar, toți termenii contractuali sunt termenii vechiului contract, care au fost precizați în contractele anterioare dintre Moldovagaz și Gazprom.

  „Vă vom cere să discutați din nou despre acest contract ca să avem un nou contract, și nu cel care a fost în 2006, și care a fost deja prelungit de 19 ori. Ne dorim ca acest contract să răspundă noilor realități ale pieței. Și sperăm că acest lucru se va întâmpla în perioada următoare.

  – Când se poate întâmpla asta?
  – Cred că discuții vor avea loc în primăvară. Și ca să știți, a fost și o propunere de la Gazprom, care a spus că, în condițiile în care contractul este depășit, este necesar să revenim la el.”

  Reamintim că la începutul lunii ianuarie SA Moldovagaz s-a confruntat cu o nouă problemă la plata facturii către Gazprom. Ulterior, pe 13 ianuarie, compania moldovenească a transferat către concernul rus plata pentru gazele naturale furnizate în decembrie 2021. Totodată, din cauza creșterii prețului de achiziție al gazelor naturale cu 230 de dolari, autoritățile nu exclud o nouă creștere a prețului gazelor naturale pentru utilizatorii finali până la circa 14,6 lei pe m3.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021