Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Spînu: Anomalia-i de vină

  Moldova nu are semnat un nou contract de livrare a gazelor, cu Gazprom. Timp de încă o lună, moldovenii vor trăi în incertitudine, întrucât actualul contract a fost prelungit doar până pe 1 noiembrie. Perioadă în care vom achita pentru o mie de metri cubi de gaze – 790 de dolari. Ce va fi în continuare, nu se știe. În cadrul unui briefing de presă, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu a declarat că de vină s-ar face „anomaliile„ de pe piață.

  Întrebat de reporterul AccentTV, cărui fapt se datorează prețul de achiziție a gazului natural atât de înalt pentru țara noastră, Spînu a declarat că de vină s-ar face situația anormală din întreaga lume.

  Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

  «Este o situație anormală în întreaga lume. Nimeni nu poartă vina pentru cele întâmplate. Această prelungire de o lună nu se va reflecta în facturile cetățenilor noștri».

  Declarația lui Spînu vine în contextul recentului anunț făcut de reprezentanții Moldova-Gaz, care au spus că în curând se vor adresa ANRE-ului cu solicitarea de a majora tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali. Astfel, nu este clar în baza cărui argument, Spânu face astfel de declarații în condițiile în care cei care stabilesc politica tarifară în țara noastră, sunt reprezentanții ANRE. Conform estimărilor preliminare ale Moldovagaz, tarifele pentru flacăra albastră pot crește cu până la 35-40 la sută. Iar la întrebarea „de ce contractul a fost prelungit doar pentru o lună, și nu pentru o jumătate de an sau un an, cum s-a întâmplat până acum?„ ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a pasat vina pe fosta conducere a țării.

  Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

  «Contractul a fost prelungit doar pentru o lună din cazua problemelor pe care le avem și pe care vechea conducere așa și nu le-a mai rezolvat cu Gazprom».

  Cu toate acestea, Spînu așa și nu și-a amintit că spre deosebire de guvernul PAS, conducerea anterioară a țării a participat mereu la negocierile purtate cu gigantul rus, Gazprom. Negocieri care erau purtate atât la nivel de premier, președinte al Parlamentului, și chiar șef de stat. Totodată, Spînu a evitat să spună că pe timpul predecesorilor săi, Moldova s-a bucurat de un preț de achiziție preferențial de 127 de dolari pentru mia de metri cubi. Iar începând cu l septembrie, țara noastră plătește 790 pentru aceiași cantitate de gaze. Potrivit lui Andrei Spînu, actualul guvern s-a văzut nevoit să prelungească vechiul contract cu o lună pentru a putea continua negocierile. Săptămâna viitoare, demnitarul va participa la Forumul Internațional al gazelor din Sankt Petersburg și acolo, spune el, negocierile vor continua. Cu toate acestea, ministrul n-a precizat dacă se va întoarce de la forum cu un nou preț, favorabil pentru țara noastră.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021