Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  SpaceX și NASA au lansat o nouă misiune istorică în spațiu

  Patru astronauţi au fost lansaţi duminică spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul unei capsule Crew Dragon. Este o nouă misiune istorică născută din colaborarea NASA cu SpaceX, compania fondată de Elon Musk. Acesta, care a contractat, „probabil”, o „formă ușoară de COVID”, nu a putut fi prezent la lansare.

  foto: digi24.ro

  Capsula Crew Dragon, cu patru astronauți la bord, s-a desprins de racheta Falcon 9, a atins orbita Pământului și se îndreaptă acum spre Stația Spațială Internațională. Este o călătorie care va dura 27 de ore. Capsula ar trebui să andocheze la ISS marți dimineața, în jurul orei 6:00, ora României. La bordul ISS mai sunt trei astronauți, doi ruși și unul american, o femeie, care au ajuns acolo cu o rachetă Soiuz, în octombrie. Misiunea lor se încheie în aprilie.

  La sosirea la Staţia Spaţială Internaţională şi după o călătorie în care capsula, care s-a detaşat de rachetă, va atinge o viteză de 27.000 de kilometri pe oră, cei patru astronauţi – Michael Hopkins, Victor Glover şi Shannon Walker de la NASA şi Soichi Noguchi de la agenţia spaţială japoneză JAXA, – vor fi primiţi de Kate Rubins, de la NASA, şi de ruşii Serghei Rîjikov şi Serghei Kud-Svercikov şi vor rămâne acolo şase luni.

  Racheta Falcon 9, reutilizabilă, cu capsula Crew Dragon deasupra, a fost lansată luni la ora 00:27 GMT, iar după aproximativ un sfert de oră, capsula, denumită Resilience de astronauți, s-a separat de rachetă, din care o parte a coborât cu succes pe o platformă din Atlantic.

  Falcon 9 ar fi trebuit să decoleze sâmbătă în jurul orei locale 20:00, dar atât SpaceX, cât şi NASA au decis să amâne decolarea până duminică din cauza vremii nefaste cauzate de fenomenul tropical Eta, care a traversat nordul Floridei cu ploi abundente care au provocat inundaţii.

  Agerpres.ro

  Facebook

  Copyright © 2020