Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Șomerii pot beneficia în premieră de vouchere pentru formarea profesională

  Șomerii pot beneficia în premieră de vouchere pentru formarea profesională. În baza acestora, persoanele pot participa la un curs de calificare, recalificare, perfecționare sau specializare în scopul integrării ulterioare în câmpul muncii, informează MOLDPRES.

  Agenţia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va acoperi cheltuielile legate de formarea profesională. Totodată, șomerii pot beneficia de o bursă lunară neimpozabilă, în cuantum de 35% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, care se acordă proporţional frecvenţei la cursurile de formare profesională.

  Pentru a beneficia de măsuri, șomerii se pot adresa la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă (STOFM). Voucherele vor putea fi utilizate timp de șapte zile de la acordarea acestora. „Noua procedură simplifică procesul de desfășurare a cursurilor de formare profesională pentru șomeri și prevede că aceștia își aleg singuri instituția de învățământ unde vor efectua cursurile de formare profesională, iar pentru achitarea acestora li se acordă un voucher nominal”, a spus pentru MOLDPRES directorul ANOFM, Raisa Dogaru.

  Totodată, șomerul poate opta pentru cursuri de formare profesională al căror preț depășește valoarea nominală a voucherului, cu achitarea diferenței pe cont propriu. La fel, pe perioada antrenării la cursuri de formare profesională pe bază de voucher, persoanele rămân în evidență cu statut de șomer. Solicitanții pot beneficia gratuit de un singur curs de formare profesională într-un interval de 24 de luni consecutive.

  Pentru mai multe informații despre urmarea unui curs de formare profesională, persoanele pot telefona la Centrul de apel al ANOFM – 0 8000 1000 sau se pot adresa la cea mai apropiată subdiviziune a ANOFM: https://anofm.md/ro/subdiviziuni.

  Lista prestatorilor de servicii de formare profesională prin cursuri pe bază de voucher și Lista meseriilor/profesiilor/specialităților pentru anul 2023 poate fi accesată pe adresa: https://cutt.ly/26JkRYe.

  Anul trecut, peste o mie de șomeri au absolvit cursurile de calificare, recalificare, perfecționare și specializare, acordate de ANOFM.

  moldpres.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Social

  Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță că, în prezent, în Republica Moldova sunt peste 11700 de locuri vacante. Cele mai mai...

  Noutăţi

  O treime dintre tinerii moldoveni cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani sunt fie şomeri, fie în afara oricărui sistem de formare...

  SOCIAL

  În primele 10 luni ale anului curent au fost înregistrați 27.905 de șomeri, iar pe parcursul lunii octombrie acest statut a fost obținut de...

  ECONOMIE

  Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă informează despre demararea procesului de înregistrare a cererilor pentru acordarea subvenției pentru inițierea unei afaceri, transmite MOLDPRES.

  Copyright © 2021