Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Soluții pentru depășirea crizei

  Astăzi a avut loc ședința Executivului Politic al Partidului Socialiștilor, în cadrul căreia a fost adoptat un plan de acțiuni pentru a depăși criza în care s-a pomenit Republica Moldova. Socialiștii vor iniția mai multe acțiuni juridice care să depășească blocajul din partea președintelui țării, să readucă procesele politice în câmpul Constituțional și să determine instituția prezidențială să respecte hotărârile Curții Constituționale.

  Membrul Executivului PSRM, vicepreședintele parlamentului Vlad Batrîncea a declarat pentru Accent TV că un rezultat al întrunirii, foarte important de altfel, a fost sprijinul unanim pentru consolidarea eforturilor Parlamentului și Guvernului privind măsurile de vaccinare a populației.

  Vlad Batrîncea, membru Executivului Politic al PSRM, vicespeakerul Parlamentului RM

  ”Comitetul executiv politic a sprijinit eforturile parlamentului și personale ale Zinaidei Greceanîi de a consolida activitățile parlamentului cu guvernul pentru a aloca fonduri pentru vaccinarea și imunizarea populației, conform acelor proiecte de lege care sunt acum chemate să sprijine populația, medicii și pensionarii„

  Batrîncea a menționat că în următoarele zile, deputații socialiști vor începe consultările cu fracțiunile din parlament pentru a găsi o soluție politică eficientă care să asigure o guvernare de nădejde inclusiv care să gestioneze criza sanitară.

  Vlad Batrîncea, membru Executivului Politic al PSRM, vicespeakerul Parlamentului RM

  „Comitetul Executiv Politic a recomandat fracțiunii să continue implicarea activă pentru a găsi un dialog în identificarea unei soluții pentru a depăși criza și, printre altele, în a-l îndemna pe președinte să dialogheze pentru a reveni în câmpul constituțional și să readucem legea supremă în capul mesei„

  Președintele PSRM, Igor Dodon, a menționat pe pagina sa de facebook că „s-au realizat progrese semnificative în dialogul cu partidele” și și-a exprimat încrederea că se poate găsi compromisul politic necesar pentru a sprijini instalarea unui guvern funcțional, care să scoată țara din această criză. Totodată PSRM rămâne ferm pe poziția de a susține un guvern în frunte cu Mariana Durleșteanu, candidatul propus de majoritatea politică formată la nivelul Parlamentului pe 11 februarie la funcția de prim ministru. PSRM este gata să discute și alte soluții propuse de celelalte fracțiuni parlamentare, dar și să participe la un dialog constructiv cu președintele țării. Mai mult, PSRM susține și necesitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate, dar numai după stabilizarea situației sanitare din Moldova, a mai adăugat Vlad Batrîncea.

  Vlad Batrîncea, membru Executivului Politic al PSRM, vicespeakerul Parlamentului RM

  ”Comitetul Executiv Politic rămâne pe poziția necesității desfășurării alegerilor parlamentare anticipate, dar în condițiile unei foi de parcurs clare și numai după depășirea crizei pandemice – după vaccinarea populației, când situația din Republica Moldova se va stabiliza, deoarece în condițiile actuale, principala prioritate a tuturor forțelor politice ar trebui să fie eforturile de depășire a crizei pandemice„

  Pentru a evita escaladarea situației politice și a blocajului instituțional, PSRM va iniția mai multe acțiuni juridice care să depășească blocajul din partea președintelui țării, să readucă procesele politice în câmpul Constituțional și să determine instituția prezidențială să respecte hotărârile Curții Constituționale. Printre aceste acțiuni vor fi inițierea unor proceduri prevăzute de Constituția țării, adresări la Curtea Constituțională, Consiliul Europei, Comisia de la Veneția.

  Igor Dodon, președintele PSRM, președintele RM (2016-2020)

  ”Pentru declanșarea alegerilor anticipate se impune respectarea procedurilor constituționale, or, acțiunile anticonstituționale ale președintelui Maia Sandu au compromis procesul politic care ar fi dus la anticipate”

  Nu am reușit să obținem un comentariu la acest subiect. Până la această oră nimeni din cadrul serviciului de presă al instituției prezidențiale nu ne-a răspuns la telefon.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021