Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Solidaritate fără frontiere

  Oaspeții europeni aflați în aceste zile în țara noastră sunt profund impresionați de gestul de solidaritate de care au dat moldovenii în raport cu refugiații ucraineni și asta în condițiile veniturilor modeste ale țării. Ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, dar și comisarul European pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic au susținut astăzi de comun cu miniștrii de externe și cel de interne din RM, o conferință de presă comună.

  Potrivit șefului de la MAEIE, Nicu Popescu, în ultimele opt zile, peste o sută de mii de ucraineni au traversat frontiera moldo-ucraineană. Majoritatea au ales să tranziteze țara noastră, însă sunt și din cei care au ales să rămână în centrele de plasament și de treiere de la noi.

  Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene

  «În ultima săptămână, prin Moldova au intrat 136 de mii de refugiați din Ucraina. Și au rămas peste 60 de mii, restul au tranzitat Moldova spre România. Aceste 60 de mii reprezintă aproximativ 2 %, populația țării. Prin urmare, dacă puteți face un calcul matematic vă puteți da seama care este nivelul de presiune asupra țării noastre.

  De cealaltă parte, demnitarul francez a declarat că a rămas impresionat de bunătatea și ospitalitatea poporului nostru. Totodată, el a anunțat că în scurt timp, în țara noastră urmează să ajungă un lot umanitar din partea Republicii Franceze.

  Jean Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și Afaceri externe al Republicii Franceze

  „Răspunsul nostru este solidaritatea pe care o manifestăm nu doar față de refugiații din Ucraina, dar și toate țările care sunt implicate direct în gestionarea aceste crize, cum ar fi Moldova. Suntem cu toți frapați, întreaga noastră delegație, admiră și este surprinsă de efortul pe care-l depune RM în gestionarea acestei crize umanitare.
  Azi, seara urmează să ajungă în Moldova un ajutor umanitar din partea Franței, ajutor de care vor putea beneficia refugiații din Ucraina”

  Lotul umanitar de 140 de tone oferit de francezi conține corturi, saci de dormit, saltele gonflabile, plapume și alte produse care vor facilita șederea ucrainenilor în țara noastră.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021