Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Slovacia a început vaccinarea cu Sputnik V

  Slovacia a devenit luni a doua ţară din Uniunea Europeană care începe vaccinarea cetăţenilor săi împotriva COVID-19 cu vaccinul Sputnik V, produs de Rusia, deşi acesta nu a fost încă aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), transmite dpa.

  EMA nu a autorizat deocamdată acest vaccin, dar Slovacia a început utilizarea lui, în pofida unei dezbateri interne aprinse. Ungaria a început deja să folosească vaccinul Sputnik V.

  În luna martie, Slovacia a primit 200.000 de doze de vaccin rusesc Sputnik V, după ce fostul premier Igor Matovic le-a comandat în secret, ceea ce a născut o dispută soldată cu pierderea funcţiei de prim-ministru.

  Iniţial, doar persoanele cu vârste între 18 ani şi 60 de ani vor putea face programări pentru a primi doza de vaccin.

  În prezent ministru al finanţelor, Matovic a denunţat ceea ce el a numit o ”campanie vrednică de dispreţ”.

  Pe de altă parte, ministrul de externe slovac Ivan Korcok a declarat luni că Slovacia probabil va accepta intrarea cetăţenilor străini vaccinaţi cu Sputnik V.

  ”Presupun că va fi acceptată inocularea cu Sputnik V, întrucât vaccinul a primit undă verde în ţară şi este folosit şi în Ungaria”, a spus Korcok, citat de TASR.

  Martin Klus, secretar de stat în MAE slovac, a confirmat că autorităţile de la Bratislava au transmis Ungariei că vor recunoaşte certificatele de vaccinare, inclusiv pentru persoanele vaccinate cu Sputnik V şi cu serul chinezesc Sinopharm, care este şi el utilizat în Ungaria.

  Klus a ţinut să remarce că Austria nu recunoaşte vaccinarea cu Sputnik V, dar acceptă inocularea cu Sinopharm. Motivul din spatele acestei decizii este faptul că producătorul chinez i-a solicitat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să înregistreze vaccinul său, în timp ce compania rusă nu a făcut acest lucru.

  În general, Slovacia a administrat vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna. Ţara cu o populaţie de aproape 5,5 milioane de locuitori a raportat peste 12.000 decese cauzate de noul coronavirus.

  Potrivit EFE, până în prezent 1,8 milioane de persoane au primit în Slovacia cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, iar 930.000 ambele doze.

  Agerpres.ro

  Facebook

  LUMEA

  Guvernul slovac a urmat miercuri exemplul Austriei vecine şi a decis impunerea unui lockdown de două săptămâni pentru a stăvili înmulţirea accelerată a cazurilor...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Lipsa de interes din partea autorităților de la Chișinău de a procura vaccinul rusesc Sputnik V tergiversează procesul de imunizare a populației, susține președintele...

  SOCIAL

  Președintele PSRM Igor Dodon s-a imunizat cu serul rusesc Sputnik V.  Igor Dodon a plasat pe pagina sa de pe o rețea de socializare...

  LUMEA

  Ungaria va primi tehnologie anul acesta pentru a produce vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V la o fabrică de pe teritoriul său, aflată în prezent...

  Copyright © 2021