Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Slovacia a început vaccinarea cu Sputnik V

  Slovacia a devenit luni a doua ţară din Uniunea Europeană care începe vaccinarea cetăţenilor săi împotriva COVID-19 cu vaccinul Sputnik V, produs de Rusia, deşi acesta nu a fost încă aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), transmite dpa.

  EMA nu a autorizat deocamdată acest vaccin, dar Slovacia a început utilizarea lui, în pofida unei dezbateri interne aprinse. Ungaria a început deja să folosească vaccinul Sputnik V.

  În luna martie, Slovacia a primit 200.000 de doze de vaccin rusesc Sputnik V, după ce fostul premier Igor Matovic le-a comandat în secret, ceea ce a născut o dispută soldată cu pierderea funcţiei de prim-ministru.

  Iniţial, doar persoanele cu vârste între 18 ani şi 60 de ani vor putea face programări pentru a primi doza de vaccin.

  În prezent ministru al finanţelor, Matovic a denunţat ceea ce el a numit o ”campanie vrednică de dispreţ”.

  Pe de altă parte, ministrul de externe slovac Ivan Korcok a declarat luni că Slovacia probabil va accepta intrarea cetăţenilor străini vaccinaţi cu Sputnik V.

  ”Presupun că va fi acceptată inocularea cu Sputnik V, întrucât vaccinul a primit undă verde în ţară şi este folosit şi în Ungaria”, a spus Korcok, citat de TASR.

  Martin Klus, secretar de stat în MAE slovac, a confirmat că autorităţile de la Bratislava au transmis Ungariei că vor recunoaşte certificatele de vaccinare, inclusiv pentru persoanele vaccinate cu Sputnik V şi cu serul chinezesc Sinopharm, care este şi el utilizat în Ungaria.

  Klus a ţinut să remarce că Austria nu recunoaşte vaccinarea cu Sputnik V, dar acceptă inocularea cu Sinopharm. Motivul din spatele acestei decizii este faptul că producătorul chinez i-a solicitat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să înregistreze vaccinul său, în timp ce compania rusă nu a făcut acest lucru.

  În general, Slovacia a administrat vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna. Ţara cu o populaţie de aproape 5,5 milioane de locuitori a raportat peste 12.000 decese cauzate de noul coronavirus.

  Potrivit EFE, până în prezent 1,8 milioane de persoane au primit în Slovacia cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, iar 930.000 ambele doze.

  Agerpres.ro

  Facebook

  SOCIAL

  Republica Moldova ar putea începe producția locală a vaccinului Sputnik V. Anunțul a fost făcut de președintele PSRM, Igor Dodon, care a declarat că...

  LUMEA

  Guvernul slovac a dat undă miercuri începerii administrării vaccinului rusesc Sputnik V, după mai multe luni de controverse pe acest subiect, care au dus...

  SOCIAL

  Autoritățile din Moldova poartă acum discuții cu Federația Rusă pentru a procura un lot de un milion de doze de vaccin Sputnik V. Despre...

  SOCIAL

  Autoritățile medicale din țara noastă au declarat la recepționarea celui de al doilea lot de vaccin rusesc "Sputnik V" că sunt gata să înceapă...

  Copyright © 2021