Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Situație critică în țară

  Spitale arhipline, lipsa medicamentelor, medici suprasolicitați creșterea numărului de infectări, dar și decese. Cam așa arată tabloul în care se află țara noastră în contextul pandemiei Covid-19. Cea mai gravă situație este în Capitală, unde nu mai pot fi activate paturi pentru bolnavii de Covid.

  Ion Ceban, primar general al Chișinăului

  “Dacă continuăm cu această cifră zilnică de îmbolnăviri pe zi cu peste 2500 de cazuri, și câte 40 de decese pe zi, bolnavii vor sta în rânduri pe coridoare ca să ajungă la salvare.”

  Totodată, Ion Ceban a menționat că la nivel național sunt mobilizate 3017 paturi în spitale raionale, municipale și republicane destinate pacienților bolnavi de covid, dintre acestea 355 de paturi sunt la terapie intensivă.

  Ion Ceban, primar al Capitalei

  “Paturile de staționar sunt ocupate în proporție de 90 la sută. Totodată paturile în terapie intensivă sunt toate ocupate, iar eliberarea acestora în cele mai multe cazuri, se produce prin decesul pacientului. Cât de dur nu ar suna acest lucru, dar acesta este adevărul astăzi.”

  Autoritățile municipale susțin că, în prezent, în Capitală, au fost activate 8 spitale cu profil covid, în total cu 1553 de paturi, pentru maturi și copiii, ceea ce constituie capacitatea maximă a municipiului, iar potrivit lui Ion Ceban, alte spitale nu mai pot fi identificate.

  Ion Ceban, primar general al Chișinăului

  „Astăzi în spitalele municipale sunt 50 de procente din pacienții din toată țara, noi nu alegem. Dar pot fi situații când nu vom mai primi pacienți din țară pentru că nu vom avea unde să-i primim pe cei din Chișinău. Toți medicii și managerii de spitale municipale raportează insuficiența preparatelor antivirale pentru tratamentul pacienților cu covid 19 conform protocolului clinic național de tratament covid.”

  Potrivit edilului Capitalei, Ion Ceban, în ultimele șapte zile rata mortalității este de 5,8 decese la o populație de 100 de mii de locuitori. Comparativ cu săptămâna precedentă acest indice a crescut cu 27 la sută.

  Ion Ceban, primar al Capitalei

  „Iată de ce este nevoie acum urgent imediat, necesitatea de organiza puncte de oxigen în toate spitalele republicane prin adaptarea și dotarea spațiilor disponibile din aceste instituții cu stații și rețele concetratoare și butelii cu oxigen.”

  În data de 3 septembrie, în municipiul Chișinău a fost instituit cod roșu de alertă epidemiologică. Chiar dacă municipalitatea susține că tabloul este unul pesimist, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco susține că situația este alarmantă, dar nu critică.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021