Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Situație confuză atestată de CALM: Guvernul decide creșterea salariilor fără a asigura surse de acoperire

  Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) atestă o situație confuză în care Guvernul, pe de o parte, decide creșterea salariilor în APL, dar o face nu din contul bugetului de stat, ci din contul bugetelor locale, fără a asigura APL cu surse reale de venituri și acoperire adecvată.

  Într-un demers adresat președintelui Parlamentului și prim-ministrului, membrii CALM apreciază această situație drept „o încălcare gravă a unui șir de norme constituționale și legale naționale și internaționale, care garantează autonomia locală, inclusiv cea organizațională și financiară”.

  „Cadrul constituțional și legal din Republica Moldova deja de zeci de ani prevede că bugetele locale sunt separate de cel de stat, că veniturile locale trebuie să fie proporționale cu competențele APL, că orice decizie a Guvernului/centrului, care implică cheltuieli pentru bugetele locale, trebuie să fie acoperită financiar”, argumentează CALM.

  Membrii organizației solicită examinarea de urgență a acestei situații, înaintea adoptării în varianta finală a bugetului de stat, și identificarea resurselor necesare pentru acoperirea acestor creșteri salariale, din contul bugetului de stat, cel puțin pentru anul 2023.

  Aceștia mai cer convocarea  de urgență a Comisiei Paritare și punerea în aplicare a grupului de lucru pe finanțe publice locale, în cadrul cărora să fie discutate direcțiile și soluțiile de consolidare a bazei fiscale locale. Acest lucru este necesar, în opinia lor, pentru ca „în următorii ani bugetele locale să posede capacitatea de a achita aceste creșteri salariale, iar însuși domeniul remunerației și motivației din cadrul APL să fie descentralizat și corelat integral cu cadrul constituțional și legal”.

  La momentul redactării acestei știri serviciile de presă ale Parlamentului și Guvernului u au comentat adresarea CALM.

  calm.md

  POLITICA

  Prevederea din bugetul de stat, care pune pe umerii autorităților locale majorarea cu 1.300 de lei a salariilor bugetarilor este neconstituțională și amenință funcționarea...

  Noutăţi

  Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) deplânge trecere în neființă a Elenei Bodnarenco, fost deputat și fost primar al orașului Soroca. „Elena Bodnarenco a...

  POLITICA

  Partidul Socialiștilor din Republica Moldova îndeamnă întreaga societate la calm și unitate, iar forțele politice, să se abțină de la speculații și acuzații nefondate,...

  Copyright © 2021