Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  SIS implicat în răpirea lui Ceaus?

  Cazul Ceaus deschide cutia Pandorei. Comisia parlamentară de anchetă pe cazul Ceaus a scos la iveală mai multe ilegalități care au loc pe teritoriul țării noastre cu implicare instituțiilor de forță de la Chișinău. O spun membrii comisiei de anchetă, care astăzi au prezentat rezultatele cercetării desfășurate. Din documentele prezentate reiese că fostul judecător ucrainean Nicolae Ceaus a fost răpit cu ajutorul conducerii SIS. Și tot cei de la SIS au dorit să încurce ițele așa încât anchetatorii să nu mai dea de capăt cu privire la sechestrul lu Ceaus. În acest context, socialiștii cer demisia conducerii SIS.

  Fostul magistrat ucrainean, Nicolae Ceaus a fost răpit și scos din țară cu implicarea directă a SIS-ului de la Chișinău. Informația a fost dezvăluită, astăzi, de deputații Grigore Novac și Adrian Lebedinschi, membri ai comisiei de anchetă în cazul răpirii lui Ceaus. Aceștia spun că, directorul SIS ar fi avut mai multe vizite secrete pe teritoriul Ucrainei și coincidență sau nu răpitorii fostului magistrat locuiau vis-à-vis de sediul instituției de stat. Mai mult, s-a stabilit că în timp ce parlamentarii și alte organe de drept încercau să dea de capăt în acest caz, SIS-ul nu făcea decât să le bage bețe în roate.

  Grigore Novac, membru Comisia de anchetă

  «În ziua răpirii SIS-ul a dat indicații să fie închise câteva puncte de trecere a frontierei, pe când răpitorii au plecat prin altul, cel de la nordul Moldovei, pe la Otaci. Comisia a constat că SIS-ul intenționat a vrut să ducă pe pistă greșită organele oficiale de anchetă. SIS-ul făcea tot posibilul să distrugă probele, să nu le dăm de urmă. Făcea tot posibilul ….Ministerul de Interne se ducea să ridice probele pe care le acumulau, iar acolo déjà fusese SIS-ul. SIS-ului îi era mai ușor pentru că știa ce și de unde să ridice».

  Adrian Lebedinschi, membru Comisia de anchetă

  «Încă în anul 2018 serviciile speciale ale Ucrainei propuneau 300 de mii de dolari pentru ca cetățeanul Ceaus să fie adus până la hotar cu Ucraina, în care metodă pe ei nu-i interesa. Important să fie acolo, închipuiți-vă dvs. De atunci și până acum cum au crescut prețurile».

  Potrivit deputaților, cazul lui Ceaus a scos la iveală și alte ilegalități cum ar fi filarea cetățenilor moldoveni de către reprezentanții serviciilor secrete ale altor state. Lucru care are loc cu acordul celor de la SIS-ul moldovenesc.

  Adrian Lebedinschi, membru Comisia de anchetă

  «Acum în prezent pe teritoriul RM sunt câteva grupe de reprezentanți ai serviciilor speciale a altor state care filează funcționari publici din RM. Atât deputați cât și reprezentanți din alte structure».

  Totodată, parlamentarii sunt de părere că răpirea ucraineanului este, de fapt, rezultatul unei înțelegeri dintre Maia Sandu și omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski. Despre asta ne spune și cronologia evenimentelor din iarna acestui an. Mai exact, în ianuarie 2021, cu doar câteva zile înainte de vizita Maiei Sandu la Kiev, președintele țării a primit din partea SIS-ului o notă informativă pe cazul Ceaus. La scurt timp de la conferința de presă, SIS-ul a venit cu o reacție prin care a dezmințit acuzațiile care I s-au adus. Am încercat să luăm legătura cu instituţia prezidențială, nimeni însă nu ne-a răspuns la telefon.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021