Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Singuri în fața pandemiei?

  Autoritățile adoptă măsuri de dragul măsurilor, în fugă, fără a avea o strategie clară și cel mai important fără a putea explica cum ele vor influența pozitiv evoluția noului val pandemic. De această părere sunt reprezentanții HORECA. Într-o scrisoare publică, aceștia susțin că cei de la guvernare, în continuare iau decizii care defavorizează anumite sectoare ale economiei.

  O dată cu instituirea noilor restricții, sectorul HORECA va avea activitatea redusă, de la 7:00 până la 22:00, având deja impusă activitatea la capacitate redusă, 50% din sală dar și prezentarea certificatului COVID. În context, reprezentanții sectorului susțin că toate aceste decizii parcă sunt luate din inerție.

  Aneta Zasavițchi, președintele Asociației MĂR

  „Deja s-a demonstrat că restricțiile aplicate pentru domeniul HoReCa nu influențează creșterea sau scăderea numărului de cazuri de infectare. Pe când, restricțiile aplicate altor domenii influențează semnificativ. Doar că, în aceste domenii, în ultima vreme, nici restricțiile nu prea s-au respectat și nici controale din partea statului nu prea au fost. „COVIDUL era ocupat, pentru că era la restaurant, în așteptarea autorităților.” Dacă autoritățile și-ar dori controlul pandemiei, atunci logică ar fi fost micșorarea și controlul fluxului de oameni și a aglomerărilor unde nu se respectă normele sanitare. Dacă autoritățile nu pot face față, atunci stoparea oricărei activități după 22.00 trebuie să fie pentru toți„

  Reprezentanții HORECA spun că logic ar fi ca restricțiile și controlul cel mai drastic să fie acolo unde sunt aglomerări, care nu sunt în prezent controlate, monitorizate și gestionate. Începând de la transport și terminând cu piețe.

  Din scrisoarea deschisă a Asociației „MĂR”

  „Statul nu verifică instituțiile de stat și nu gestionează drastic fluxul de persoane care vor să beneficieze de servicii publice. În schimb, statul verifică până la sânge agenții economici, acolo unde este control și ordine. Controalele abuzive vor deveni din nou un instrument de știri și materiale denigratoare. De mai mult timp, domeniul HoReCa este în situația în care e închis cu ușile deschise. Asta deși are salariați, are datorii din carantina 2020 și mai are și facturi de trei ori mai mari. În esență nu s-a schimbat nimic, fiecare supraviețuiește cum poate. Apelurile noastre au rămas neauzite, argumentele nu au fost luate în considerare. Concluzia este simplă și dureroasă. Suntem singuri în fața pandemiei„

  Se arată în scrisoarea deschisă. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al premierului, Anastasia Taburceanu a declarat că acuzațiile celor din HORECA sunt nefondate.

  Anastasia Taburceanu, purtător de cuvânt al premierului RM

  «ÎN ultimele două zile cu declarații de presă au ieșit și domnul ministru Spătaru și doamna premier care au enunțat toate măsurile pentru a susține cetățenii în perioada pandemică. Acuzațiile celor de la Asociația „MĂR” precum că vocea lor nu au fost auzite sunt regretabile pentru că deciziile care au fost publicate în hotărârea CNESP au fost discutate în prealabil cu reprezentanții domeniului HORECA».

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021