Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Sindicaliștii cer Guvernului și ANRE să intervină de urgență în problema legată de creșterea continuă a prețurilor la carburanți

  Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) își exprimă îngrijorarea privind situația de pe piața internă a carburanților și creșterea continuă a prețurilor la acestea pe parcursul ultimelor săptămâni. Într-o scrisoare adresată premierului Natalia Gavrilița și ANRE, sindicaliștii solicită intervenția promptă a Guvernului și Agenției pentru neadmiterea înrăutățirii bunăstării populației și prevenirea nemulțumirilor în masă, precum și în vederea redresării situației social-economice din ţară.

  “Majorările zilnice la combustibil, operate de stațiile PECO din țară, pe parcursul săptămânilor precedente, constituie un semn de alarmă pentru populația țării care achiziționează combustibil pentru necesitățile personale, precum și pentru întreprinderile din țară, care în virtutea activității economice achiziționează combustibil pentru necesități de producție sau pentru transport. Astfel, pe piața carburanților se creează o situație de speculație artificială, când se limitează volumele de combustibil disponibil pentru procurare sau populația nu poate procura pentru consumul propriu gaze lichefiate și alte tipuri de carburanți.”, se arată în declarație.

  Potrivit sindicaliștilor, recenta creștere a prețurilor la carburanți va avea efecte nefaste și asupra sectorului agricol, care este unul dintre consumatorii principali de motorină. Aceasta va duce la scumpirea produselor agricole autohtone, care vor deveni necompetitive cu cele importate.

  De asemenea, majorarea tarifelor la carburanți va determina creșterea substanțială a cheltuielilor și pentru transportul de încărcături și pasageri.

  ”Situația creată recent de pe piața resurselor energetice din țară, nemijlocit ce ține de furnizarea gazelor naturale, a avut deja repercusiuni negative asupra bunăstării populației prin majorarea prețurilor la unele produse agroalimentare, cum ar fi creșterea cu circa 20% a prețului la zahăr, produs din sfeclă de zahăr. Fără un mecanism de susținere a consumatorilor casnici în cazul majorării tarifului la gaze naturale ca urmare a modificării prețului de achiziționare, acesta va afecta puterea de cumpărare a celor mai vulnerabile grupuri ale populației cu venituri mici, în special a pensionarilor”, se spune în scrisoare.

  CNSM solicită Guvernului și a ANRE intervenția promptă în vederea elaborării unor mecanisme de susținere a populației prin acordarea compensațiilor, indexării veniturilor populației și majorarea garanțiilor minime în domeniul salarizării; elaborării și promovării unei legi cu privire la reglementarea prețurilor și tarifelor, care să prevadă mecanisme de stabilire ale acestora pentru produsele de strictă necesitate, precum și măsuri de protecție socială în cazul unor creșteri de prețuri și tarife; scutirii de TVA a gazelor naturale și gazelor lichefiate; subvenționării întreprinderilor din sectorul agroalimentar în mărimea accizei la combustibilul utilizat de către acestea în activitatea lor și acordarea unor ajutoare de stat și împrumuturi fără dobândă pentru procurarea combustibilului.

  Sindicatele mai cer ca să fie intensificat controlul de stat în vederea verificării corectitudinii stabilirii prețurilor și sancționarea agenților economici pentru înțelegerile de cartel.
  Conform calculelor CNSM, pe parcursul a 8 luni ale anului curent, tarifele la combustibil și carburanți au crescut cu 16,74%, ceea ce indirect a condus și la scumpirea produselor alimentare – cu 4,3%, precum și a mărfurilor nealimentare – cu aproape 6%.

  sindicate.md

   

  SOCIAL

  Situație alarmantă în sectorul agricol. Zeci de mii de hectare de terenuri riscă să fie neprelucrate, din cauza scumpirii fertilizanților, produselor de uz fitosanitar,...

  ECONOMIE

  Președintele Asociației Obștești Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă, Igor Dodon, propune autorităților țării să adopte un  pachet de măsuri guvernamentale pentru a stimula economia și...

  POLITICA

  La protestul sindicaliștilor din fața Parlamentului s-au alăturat și reprezentanții Federației Sindicatelor din Moldova „SINDLEX”, care apără drepturile angajaților MAI. Angela Otean, co-președintele și...

  ECONOMIE

  Sindicaliștii s-au adresat președintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu revendicarea de a majora salariile în condițiile creșterilor galopante ale prețurilor și tarifelor. Federația Sindicatelor Angajaților...

  Copyright © 2021