Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Și totuși, cine îl va evalua?

  Partidul de guvernământ a decis – inițial va fi evaluată activitatea procurorului, după care acesta va fi demis. Astfel, astăzi, cu votul a 56 de deputați ai fracțiunii parlamentare PAS au fost votate în cea de-a doua lectură modificările la legea cu privire la activitatea Procuraturii Generale. Documentul prevede și un mecanism de demitere a procurorului general.

  Conform modificărilor care urmează a fi operate, activitatea procurorului general va fi evaluată de o comisie specială. Iar, dacă în urma evaluării, activitatea funcționarului va fi apreciată cu calificativul „nesatisfăcător„, acesta va fi demis. Totodată, potrivit proiectului de lege elaborat de PAS, comisia de evaluare va fi creată de către șeful statului sau, cel puțin prin decizia a trei membri ai Consiliului Superior de Securitate.

  Olesea Stamate, președintele Comisiei juridică, numiri și imunități, deputat PAS

  «Scopul acestui proiect de lege este de a introduce un mecanism de evaluare și o procedură de monitorizare a activităților procurorului general. Totodată, a fost introdus un mecansim legal care ar permite demiterea sau sancționarea procurorului, în cazul în care activitatea acestuia va fi calificată drept necorespunzătoare».

  Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea a declarat că modificările care au fost aduse la legea cu privire la activitatea Procuraturii sunt lipsite de logică. Potrivit parlamentarului, în document trebuia să fie stipulat că, concluziile comisiei de evaluare a activității procurorului, poartă un caracter consultativ. În acest sens, deputatul a venit cu un amendament și a specificat că în caz contrar, se creează o confuzie cu caracter priculos.

  Vasile Bolea – deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

  «Se creează o comisie care se află în afara Consiliului Superior al Procurorilor. Această comisie evaluează activitatea procurorului general, îi examinează activitatea și documentele. După aceea, comisia vine cu o apreciere la activitatea procurorului general, iar concluziile de rigoare sunt expediate Consiliului Superior al Procurorilor. Unde este logica? Imaginați-vă că CSJ-ul vine cu propria evaluare, care este diferită de evaluarea comisiei și ce veți face atunci? O sa vă bateți joc de CSJ? În lege nu este indicat că opinia comisiei speciale este una consultativă. Din această lege reiese că CSJ este nevoit să ia decizii în baza evaluării unei comisii constituite în grabă. ».

  Bolea este convins că astfel se dorește lipsirea procurorului general de posibilitatea de a contesta în instanță propria demitere, în cazul în care se va ajunge la acest moment. Nu în ultimul rând, opoziția a remarcat lipsa dorinței partidului de la guvernare de a se consulta cu structurile internaționale atunci când adoptă un document atât de important pentru sistemul de justiție.

  Vasile Bolea – deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

  «Credem că este necesar să așteptăm și să vedem care va fi răspunsul Comisiei de la Veneția și a altor structuri care ar trebui să evalueze acest proiect».

  Deputații PAS s-au grăbit însă să adopte modificările la legea cu privire la activitatea Procuraturii, fără a aștepta avizul structurilor internaționale. Totodată, partidul de la guvernare n-a luat în calcul nici părerea locuitorilor din Găgăuzia, care au insistat ca procurorul Autonomiei să fie inclus în componența Consiliului Superior al Procurorilor. Acum, conform noilor modificări, componența Consiliului Superior al Procurorilor va fi redusă de la 15 la 12 persoane. De pe listă au fost excluși Procurorul General, Procurorul UTA Găgăuzia și șeful Uniunii Avocaților. În același timp, din anumite motive, majoritatea parlamentară a refuzat excluderea avocatului poporului din componența CSJ, chiar dacă însuși ombudsmanul a cerut acest lucru. În ciuda tuturor argumentelor opoziției, majoritatea parlamentară, reprezentată de deputații PAS, a votat în a doua lectură amendamentele la Legea cu privire la activitatea Procuraturii. Astfel, activitatea procurorului general va fi evaluată de o comisie specială. Procedură care poate avea loc nu mai mult decât o dată pe an. Prin urmare, dacă comsia de evaluare îi va da activității procurorului calificativul „nesatisfăcător”, atunci Consiliul Superior al Procurorilor îi propune președintelui Republicii Moldova demiterea acestuia. Legea va intra în vigoare în ziua publicării în Monitorul Oficial.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021