Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Și-au descoperit talentul în pandemie

  Personaje din desene animate, create din deșeuri și turnate în beton. Este pasiunea mai puțin obișnuită a Nataliei Dabija, o locuitoare a satului Hîrbovăț, raionul Anenii Noi. Femeia, de meserie educatoare, a reușit să își pună în aplicare talentul în perioada pandemiei, atunci când instituțiile preșcolare erau închise. Natalia spune că, deocamdată, obiectele create de ea bucură ochii copiilor, dar nu exclude că ar putea să își lanseze și o afacere în acest domeniu.

  În grădina Nataliei Dabija am găsit o colecție impresionantă de spiriduși, îngerași, animale, păsări și flori. Femeia, educatoare la grădinița din localitate, spune că pentru a le da viață, a folosit lucruri vechi de prin gospodărie.

  Natalia Dabija, educatoare

  «Spiridușul l-am confecționat din ciment, am folosit și un ghiveci acolo, am folosit hăinuțe de ale copilului meu și am folosit și bucățele de lână, blăniță, ciorapi».

  Toate personajele au fost create manual și, ulterior, turnate în beton. Cei care le-au colorat au fost copiii din mahala. Fiecare obiect are o semnificație aparte și nu a fost creat întâmplător.

  Natalia Dabija, educatoare

  «Capul este de la o butelie de parfum, capul l-am vopsit și am pus deasupra niște floricele demult date uitării. Corpul este creat dintr-o butelie din plastic, am ales așa o formă, mai finuță. Chelnerul l-am făcut în speranța că vom reveni la perioada de reunire, nu numai acasă în gospodăriile noastre, dar și la trebuințe, așa cum se obinuiește la noi, la moldoveni, nunți cumătrii, zile de naștere.

  Natalia Dabija spune nu s-a gândit vreodată că poate să creeze astfel de lucrări, dar pandemia a făcut-o să vadă lumea altfel.

  Natalia Dabija, educatoare

  «Toți eram închiși în casă și eram inundați doar de informații legate de COVID. Am ales mai bine să mă ocup cu activități plăcute, utile care îmi crea un confort sufletesc».

  Pandemia i-a făcut pe mai mulți oameni din satul Hîrbovăț să își pună în pună în aplicare ideile. Ruslana Burlac, împreună cu soțul său, și-au transformat gospodăria într-un loc pitoresc, amenjat în stil rustic. Oaspeți din țară și de peste hotare îi pășesc pragul pentru a vedea acest loc de suflet, așa îl numește stăpâna casei.

  «Buna ziua, bun venit la Hîrbovăț, într-o gospodărie țărănească, un sat frumos, cu pâine aleasă și vin gustos!»

  Ruslana Burlac, locuitoare a satului Hîrbovăț, raionul Anenii Noi

  «Cândva negustorii se duceau cu trăsura cu ulcioare, mergeau la Tighina, cum erau pe timpuri. Probabil s-au stricat, cum s-a întâmplat, s-au oprit pe loc și de la hârburile acelea așa și vine denumirea satului Hîrbovăț».

  Oaspeții pot să guste aici din bucate tradiționale moldovenești – plăcinte pe vatră și să servească un pahar de vin.

  Ruslana Burlac, locuitoare a satului Hîrbovăț, raionul Anenii Noi

  «Avem un cuptoraș construit de soțul meu, facem plăcinte pentru oaspeți De toate facem, saralii, plăcinte, învârtite».

  În gospodăria familiei Burlac sunt păstrate cu sfințenie tradițiile moldovenești. În ograda este amenajată o moară de vânt, un leagăn din lemn, un foișor, un teasc, dar și o fântână cu cumpănă. Toate au fost create de soțul Ruslanei Burlac.

  Ruslana Burlac, locuitoare a satului Hîrbovăț, raionul Anenii Noi

  «Anul acesta dacă noi îl vom depăși cu brio și va fi totul va fi bine, probabil o să fie o lecție pentru noi pe viitor. Mai de preț, mai cu valoare va fi viața, prietenia, neamul».

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020