Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Și-a transformat curtea în muzeu

  Contrabas, trombon, saxofon și un pian imens. Nu vorbim despre o sală de concerte, ci despre grădina unui locuitor din Capitală. Vladimir Torgonschi și-a transformat curtea într-un adevărat muzeu, din pasiunea sa pentru obiectele vechi. Aici am găsit o trasură, un cufăr imens, o colecție de pantofi din lemn, dar și una de oale. Toate sunt adunate de prin diferite colțuri ale țării, dar și de peste hotare. Nenea Vova, așa îl numesc apropiații pe stăpânul casei, este iubitor de oaspeți, iar toți cei care îi pășesc pragul îi aduc în dar lucruri vechi.

  Gospodăria lui Vladimir Torgonschi, numit de apropiați nenea Vova, abundă în obiecte vechi, ce datează de zeci de ani. De exemplu, această bicicletă are cel puțin 50 de ani. Niciun oaspete nu a plecat de aici fără să facă o fotografie. Pe nenea Vova nu l-am găsit acasă, pentru că este plecat peste hotare, însă am discutat cu soția sa, Rodica, care ne-a făcut o excursie prin grădină.

  Rodica Torgonschi, locuitoare a Capitalei

  «Vova a adus roțile de la țară din satul Pogănești, unde el a crescut. Și văzându-le acasă a zis că ia dă, să fac o bicicletă să pună florile. 50 de ani au roțile acestea, a fost o cotigă, cum se spunea la țară care duceau ciocleji».

  Ne-au atras privirile acești pantofi neobișnuiți din lemn, pe care nenea Vova, mai în glumă mai în serios, i-a făcut cadou soției sale.

  Rodica Torgonschi, locuitoare a Capitalei

  «Soțul venise din Franța și îmi spune eu ți-am adus un cadou, mă gândeam și eu oare ce cadou. Când văd scoate pantofii aceștia și îmi zice, ia încalță-te. Am încercat să-i încalț, dar nu sunt pe mărimea mea. Îmi sunt puțin mici».

  Nenea Vova are în grădină o colecție impresionantă de instrumente muzicale vechi.

  Rodica Torgonschi, locuitoare a Capitalei

  «Aici avem o colecție, iată un trambon, un saxofon, o trubă, toate dăruite de prieteni. Chiar cum ni le-a adus, noi am organizat și un concert pe loc, am luat câte un instrument în mână și am făcut veselie».

  Unul dintre cele mai frumoase instrumente din această colecție este pianul, pe care nenea Vova l-a primit în dar de la o rudă.

  Rodica Torgonschi, locuitoare a Capitalei

  «Vova tare visa, el spunea că eu o să îmi aduc un pian, dar eu am zis, Vova unde o să mai încapă și pianul. Dar el zice că eu știu, la mine deja în cap este pusă unde și în ce loc o să stea».

  De la muzică trecem la istorie.

  Svetlana Turcu, Reporter Accent TV

  «În grădina lui Nenea Vova găsim o colecție impresionantă de oale. De exemplu aceasta pe care o țin eu acum în mână, are o vechime de aproape 80 de ani. Aici găsim obiecte atât din țară cât și de peste hotare. Acestă oală, bunăoară, este din Germania, cealaltă din Belgia».

  Alături de aceste oale, am găsit un safeu unde, pe timpuri, boierii păstrau lucrurile prețioase.

  Rodica Torgonschi, locuitoare a Capitalei

  «- Obiectul acesta, Vova îi zice că e ciumadanul lui Eva Brown.
  – Are ceva înăuntru prețios?
  – Nu nu are, este gol, dar cred că la timpul lui s-a păstrat ceva prețios».

  Familia Torgonschi este convinsă că fiecare om poate să obțină ceea ce își dorește, dacă depune multă dragoste în ceea ce face.

  Rodica Torgonschi, locuitoare a Capitalei

  «Vreau să spun că tot ce se face în această grădină, se face cu suflet, cu dragoste. Cred că dacă este plăcere, voință și dragoste, de toate putem să facem».

  Familia Torgonschi nu s-a gândit încă dacă își va transforma pasiunea în afacere. Deocamdată, nenea Vova are ușa deshisă pentru toți oaspeții și continuă să își extindă colecțiile de obiecte vechi.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021