Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Senzație de déjà vu?

  Situația în domeniu energetic se agravează. Guvernul a aprobat, astăzi, declararea stării de urgență pentru 60 de zile. Iar, mâine, Parlamentului urmează să ia o decizie finală în acest sens. Executivul a ales să meargă pe acest scenariu, după ce Gazpromul a anunțat Moldova Gaz că în caz de neachitare a facturii până pe 20 ianuarie, livrarea gazului către țara noastră va fi sistată în următoarele 48 de ore.

  Decizia de instituire a stării de urgență în domeniul energetic a fost adoptată cu votul majorității membrilor guvernului, în cadrul ședinței de astăzi a Cabinetului de miniștri.

  Natalia Gavrilița, prim-minsitrul RM

  «Ne pare rău că MoldovaGaz nu a găsit soluția pentru a plăti pentru furnizarea gazelor acționarului său majoritar. Aceasta a fost discutat și-n cadrul comisiei situații excepționale. Acest risc eminent a fost confirmat și de MoldovaGaz, domnul Ceban. Asta este situația cu criza gazelor naturale și guvernul este obligat să intervină pentru a aigura cetățenii cu furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale».

  Potrivit legislației, acum, mingea este pe terenul Parlamentului care urmează să ia ultima decizie cu privire la instituirea stării de urgență în sectorul energetic. Subiectul urmează să fie discutat mîine, 20 ianuarie, în cadrul unei ședințe a Legislativului. Tot mîine este ultima zi, când Moldova Gaz ar urma să-și onoreze obligațiunile contractuale față de Gazprom, și să achite cele 60 de milioane de dolari pentru consumul de gaze naturale în cea de-a doua parte a lunii decembrie și primele două săptămâni ale lunii ianuarie. Amintim că, potrivit înțelegerii dintre părți, în caz de neachitare a facturii până la data-limită, gigantul rus poate sista livrarea gazului în următoarele 48 de ore.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021