Pentru a supraviețui ca stat, Moldova trebuie să aibă o conducere care să-și iubească țara și poporul mai presus de propria persoană. Această declarație a fost făcută de Diana Șoșoacă, senator în Parlamentul României, în cadrul emisiunii „PULS” de la TV6.
„Pentru a supraviețui ca stat, Moldova trebuie să aibă o conducere care să-și iubească țara și poporul mai presus de propria persoană, să aibă spirit de sacrificiu, să aibă personalități, profesionaliști, care să facă o strategie și să folosească poziția geo-strategică a Moldovei care să păstreze neutralitatea…”, a declarat politicianul român.
Totodată, Șoșoacă a aminti că, „până în martie 2022, conducerea Republicii Moldova a avut o politică de neutralitate, de pace, pe care am susținut-o și o susțin și eu și partidul S.O.S România și foarte mulți români”.
„De ce până în martie? Pentru că doamna Maia Sandu a avut o politică foarte bună, Moldova poziționându-se ca o țară neutră, păstrându-și efectiv distanța și văzându-și de interesul, în primul rând, economic al Republicii Moldova”, a explicat senatorul, menționând că politica Republicii Moldova s-au schimbat după vizita Kamalei Harris, Vicepreședintă a SUA. Ea a calificat această politică drept „extrem de periculoasă”.
Diana Șoșoacă a exprimat părerea că „dacă s-ar crea un pol balcanic care să militeze pentru neutralitate, restul țărilor ar fi puse în situația în care să-și revizuiască pozițiile”. În opinia sa, aceasta este o oportunitate pentru Republica Moldova, dar și pentru România să păstreze neutralitatea și să asigure pacea în teritoriu.
La momentul publicării acestei știri, declarațiile sale nu au fost comentate de serviciile de presă ale administrației prezidențiale, Guvernului și Parlamentului.
Amintim că recent, în cadrul unui interviu pentru „Politico”, șefa statului a declarat că „acum, există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare. Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia, ca națiune, că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”.
