Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Șeful Moldovagaz explică de ce tariful la gaz nu poate fi micșorat

  Până în prezent, chiar și în cazul modificării formulei costurilor contractuale, prețul de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali nu poate fi redus din două motive obiective, anunță președintele Consiliului de Administrație al companiei Moldovagaz SA, Vadim Ceban.

  Potrivit lui Ceban, autoritatea de reglementare și-a bazat calculele pe un tarif mediu anual de 926,94 dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, cu 146,8 dolari mai puțin decât prețul de achiziție preconizat în octombrie (1.073,73 dolari pe mia de metri cubi).

  Vadim Ceban susține că, în noiembrie, diferența va fi de 96,8 dolari, cu o prognoză de 1.023,7 dolari pe mia de metri cubi. În consecință, se poate spune următorul motiv:

  În baza prevederilor Metodologiei de calcul, aprobare și aplicare a prețurilor și tarifelor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, ANRE a inclus în tariful efectiv, începând cu 1 octombrie, abaterile tarifare de 1.817,5 milioane de lei acumulate de SA „Moldovagaz” în perioada ianuarie – septembrie.

  „Tariful adoptat face posibilă nu numai compensarea costurilor companiei, ci și evitarea acumulării de noi abateri, ceea ce va duce în mod inevitabil la o nouă creștere a prețurilor pentru consumatori”, mai precizează Ceban.

  Menționăm că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat o nouă scumpire a gazelor naturale, în urma solicitării emise de Moldovagaz. Astfel, începând cu 1 octombrie, consumatorii finali vor achita 29,26 lei (inclusiv TVA) pentru un metru cub, cu 6,27 lei mai scump.

  știri.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  ECONOMIE

  „Centrala de la Cuciurgan are capacitatea să producă energie electrică suficientă pentru toată Moldova şi, cu acest, scop autorităţile de la Chişinău poartă tratative”,...

  ECONOMIE

  În luna decembrie, Moldovagaz va plăti mai puțin decât în luna noiembrie pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la...

  ECONOMIE

  Președintele Moldovagaz spune că nu există premise ca Gazprom să sisteze livrările de gaze naturale în luna decembrie, întrucât compania și-a achitat factura și...

  ECONOMIE

  Pentru luna octombrie au fost expediate peste 622 de mii de facturi către consumatorii casnici de gaze naturale. Valoarea medie a facturii este de...

  Copyright © 2021