Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Seceta a compromis aproape în totalitate recolta de porumb din Căușeni

  Seceta a afectat grav culturile agricole îndeosebi în sud-estul Moldovei. Și dacă pentru cultura de grâu recolta medie în raionul Căușeni ar fi de aproximativ 2 tone/ha, potrivit datelor preliminare, atunci situația este mult mai gravă pentru cultura de porumb.

  Potrivit Direcției Agricultură și Alimentație a raionului Căușeni până la 90% din suprafețele cultivate cu porumb au fost afectate de secetă.

  Cu un deficit grav de umiditate în perioada formării recoltei la porumb, ploile de la sfârșitul verii nu au îmbunătățit situația. Unii fermieri din raion în loc de combine au introdus tractoarele în camp, care au arat cu plugul bețele de porumb. În jur de 15 mii de lei la hectar, au fost cheltuielile suportate, afirmă fermierii, care spun că pagubele din acest an sunt enorme.

  De pe acest câmp de 87 de hectare din satul Cîrnățeni raionul Căușeni, fermierul a recoltat în total 3 tone de porumb.  De câteva sute de ori mai puțin față de ce au recoltat anul trecut când doar de pe un singur hectar au strîns pană la 7 tone de boabe.

  Vasile Paniș lucrează mecanizator în această întreprindere, spune că nu a mai văzut așa ceva de când se cunoaște.

  În loc de combină s-a urcat pe tractor și a arat tot câmpul care în ani buni dădea peste 600 de tone de cereale.

  Reprezentanţii direcției de Agricultură a raionului Căușeni spun că nu au, deocamdată, date actualizate privind pierderile la această cultură. Acum o lună, însă, conform cifrelor prezentate de primării, peste 80 la sută din suprafeţele cultivate cu porumb în raion erau deja compromise.

  Cifreleau fost transmise Ministerului de resort și se așteaptă măsuri din partea statului. În 2022, fermierii au  semănat cu porumb aproximativ 530 de mii de hectare. Potrivit Biroului  Naţional de Statistică, anul trecut, agricultorii din Republica Moldova  au obţinut o cantitate record de porumb – peste 2 milioane 800 de mii de  tone.

  Studio L

  Click to comment

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Noutăţi

  Descoperire macabră în raionul Căușeni. O familie și-a descoperit caprele scoase pe imaș sfâșiate. Stăpânii presupun că patrupedele ar fi fost mușcate de câinii care...

  Noutăţi

  În dimineața zilei de astăzi, 25 octombrie, salvatorii au intervenit pentru a efectua lucrări de descarcerare în urma unui accident rutier, care s-a produs...

  Noutăţi

  Seceta din acest ana afectat și plantațiile de alun. Unii livădari care se ocupă cu creșterea aceste nuci au recoltat anul acesta cantități mizere...

  Noutăţi

  Un microbuz de pe ruta Chișinău-Taraclia s-a lovit cu un tractor în apropierea localității Ciuflești, raionul Căușeni. Accidentul a avut loc vineri, 23 septembrie,...

  Copyright © 2021