Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Сeban: E timpul să ne unim forțele

  „Un teatru al absurdului bine regizat din culise”. Astfel a comentat primarul general al capitalei Ion Ceban, modul în care au fost suspendate alegerile pentru turul doi de scrutin în municipiul Bălți. În calitatea sa de vicepreședinte al Congresului Autorităților Publice Locale din Moldova, Ceban a făcut o adresare către colegii din structură ca aceștia la rândul lor să atenționeze instituțiile externe, așa cum legile în țara noastră, pur și simplu nu mai funcționează.

  Ion Ceban, primar general al Chișinăului

  „În ultimul timp urmărim în unele circumstanțe teatrul absurdului, foarte bine regizat din culise. Scena piesei jalnice din ultimele zile este orașul Bălți, cineva după bunul plac schimbă legile, zilele alegerilor, candidații, judecătorii lucrează non-stop, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale la fel.”

  Ion Ceban, care e și vicepreședintele Congresului Autorităților Publice Locale din Moldova, s-a adresat colegilor din această structură „să atenționeze instituțiile externe„ pentru a trage un semnal de alarmă în privința faptului că „nu mai funcționează legile” în țara noastră. Amintim, Curtea Supremă de Justiţie a menţinut, aseară, decizia instanţei de fond şi a Curţii de Apel Bălţi privind excluderea candidatei Partidului Şor, Marina Tauber, din cursa electorală pentru fotoliul de primar al municipiului Bălţi. Aceasta a acuzat de cele întâmplate guvernarea şi în special pe şefa statului, Maia Sandu, care ar fi comandat excluderea ei din cursă și ar fi făcut presiuni asupra justiţiei. În urma acestei decizii, mai multe organizații dar și experți au venit cu o serie de reacții. Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale noi își exprimă nedumerirea și dezacordul cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale de a „suspenda” desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripția electorală municipală Bălți.

  Din declarația Promo –LEX

  „În acest context, Misiunea atrage atenția că, legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC. Reținem că, doar instanțele de judecată pot verifica și constata legalitatea alegerilor, confirma rezultatele acestora, sau după caz, nulitatea scrutinului”

  Avocaţii formaţiunii politice au declarat că vor merge la CEDO. De cealaltă parte, CEC a constatat nereguli în finanţarea campaniei electorale a candidatului Partidului Şor. Comisia a constatat utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de cel puţin 34.260 de lei. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții serviciului de presă ai instituției prezidențiale pentru un comentariu la acest subiect, nimeni însă nu a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021