Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Se vrea subordonarea audiovizualului?

  Partidul de la guvernare intenționează să subordoneze Consiliul Audiovizualului și Compania publică Teleradio Moldova. Opinia aparține deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cu referire la ultima inițiativă legislative propusă de PAS. Majoritatea de la guvernare propun instituirea controlului parlamentar asupra celor două instituții. Opoziția consideră că aceasta reprezintă o încălcare a libertății de exprimare și a convenției europene privind drepturile omului. În context, deputații blocului solicită partenerilor internaționali să se expună și să intervină prompt.

  Adela Răileanu, vicepreședintele comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

  „Astăzi însă, PAS fără discuții publice, fără expertiza Consiliului Europei, fără a apela la experiența instituțiilor similare din alte țări, își dorește să subordoneze audiovizualul controlului parlamentar, de fapt să revină la statutul său vechi de instituție de stat”.

  Vicepreședintele comisiei de specialitate atenționează că, prin modificările înaintate, PAS își propune să demită componența CA în cazul în care nu va fi aprobat raportul anual de activitate.

  Adela Răileanu, vicepreședintele comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

  «Asta ce înseamnă? Că CA se transformă într-o unealtă a guvernării și va face legea în audiovizual așa cum îi va cere PAS? Totodată PAS vrea să decidă prin vot componența Consiliului de Supraveghere si să numească Directorul General al Teleradio Moldova. Nici cea mai întunecată guvernare din perioada statului capturat nu și-a permis o astfel de monstruozitate”.

  Mai mult, Răileanu susține că aceste modificări contravin tuturor expertizelor și recomandărilor internaționale care au stat la baza adoptării Codului actual. În context, deputații blocului au solicitat excluderea acestui proiect de pe agenda Parlamentului. Fracțiunea insistă și expertiza Consiliului Europei, UE, OSCE în domeniul mass-media, dar și experților naționali care au elaborat acest Cod. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții PAS pentru a le oferi dreptul la replică, nimeni însă nu a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021