Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Se scumpește lumina

  Se scumpește lumina începând cu data de 1 aprilie. O decizie în acest sena a fost aprobată astăzi, în cadrul ședinței Agenției Naționale pentru Reglemetare în Energetică. Conform recentelor ajustări, tariful pentru locuitorii din nordul țării va crește cu 43 de bani, iar pentru moldovenii din sudul și centrul țării cu 43 de bani.

  În data de 21 ferbruarie, cel mai mare furnizor de energie electrică din nordul Moldovei, «Furnizarea Energiei Electrice Nord» i-a solicitat ANRE-ului să ridica prețul pentru energia electrică. Cererea companiei a fost însă amânată în repetate rânduri de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale.

  Alexandru Mija, şeful Departamentului analize şi tarife

  «ANRE a constat că există factori obiectivi care justifică cererea de revizuire a tarifului. Unul dintre factorii principali este creșterea prețului de achiziție de la furnizorul central Energocom. Pretul a crescut de 2,4 ori, de la 123 de bani per kilowatt/oră, până la 290 de bani per kilowatt/oră. În 2022, tariful stabilit va fi deja de 320 de bani pe kilowatt-oră, cu excepția lunii martie, când tariful era de 123 de bani și a fost compensat de guvern prin hotărâre a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale».

  Potrivit deciziei ANRE, de la 1 aprilie, tarifele stabilite pentru «Furnizarea Energiei Electrice Nord» sunt următoarele: сonsumatorii finali ale căror case sunt conectate la rețelele electrice de medie tensiune vor achita 190 de bani per kilowatt/oră, or cu 47 de bani mai mult. Iar, prețul final pentru consumatorii conectați la rețelele slabă de medie tensiune va fi de 251 de bani, mai scum cu 47 de bani per kilowatt/oră.

  ANRE a revizuit și tariful pentru consumatori din centrul și sudul țării. Premier Energy.

  Alexandru Mija, şeful Departamentului analize şi tarife

  «173 de bani per kilowatt-oră pentru utilizatorii finali ale căror locuințe sunt conectate la rețele de înaltă tensiune. Creștere este de 59 de bani pentru kilowatt-oră.

  – 186 de bani per kilowatt-oră pentru utilizatorii finali ale căror locuințe sunt conectate la rețele de medie tensiune. Creșterea a fost de 61 de bani per kilowatt-oră.
  – 217 de bani per kilowatt-oră pentru utilizatorii finali ale căror case sunt conectate la rețele de joasă tensiune. Creșterea este de 66 de bani per kilowatt-oră».

  Dacă ar fi să vorbim în puncte procentuale, atunci traifele la serviciile Premier Energy vor crește cu 43,8% începând cu 1 aprilie, în comparație cu luna februarie 2021, a precizat Alexandru Mija. Decizia ANRE poate fi contestată în instanță în termen de 30 de zile.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021